Майката на принц Филип е била подлагана на нечовешки мъчения

След като дълги години не се споменаваше и дума за свекървата на кралица Елизабет Втора, неотдавна страшната истина излезе наяве. Принцеса Алиса – майката на съпруга на кралица Елизабет Втора – принц Филип, дава интервю за „Гардиън“ през 1967 година. Тогава тя започва с думите: „Родена съм в замъка Уиндзор. Кралица Виктория е присъствала на раждането ми. Но всички ме смятаха за умствено изостанала и ме изпратиха в лечебница. Психиатрична. Там ме лекуваше самият Зигмунд Фройд. Той не беше добър човек“. [caption id="attachment_613219" align="aligncenter" width="185"]Елизабет Втора Майката на принц Филип е била подлагана на нечовешки мъчения[/caption] Представяте ли си каква сензация е била тази публикация, поместена на първа страница на най-големия вестник по онова време? Танцуващата в тишина Алиса Батенберг се появява на белия свят на 25 февруари 1885 г. Кралица Виктория е нейна прабаба. Именно тя обръща внимание на „странностите“ на детето, което не реагира на думите на околните, проговаря късно и неразбираемо. Придворният лекар открива причината – момиченцето е почти глухо. Благодарение на упоритостта на роднините, Алиса се научава да чете по устните и доста разбираемо да говори на немски, английски, френски, а после и на гръцки език. През 1902 г. е поканена на коронацията на крал Едуард VII, прадядото на Елизабет Втора, където се запознава с гръцкия принц Андрей. Високият рус красавец със сиво-зелени очи е един от най-знатните ергени на това тържество, а с Алиса са си лика-прилика – също със синя кръв, весела, учтива, обожавала да танцува, макар че чувала слабо. Това била любов от пръв поглед. Двамата се женят на 6 октомври 1903 г. Едно след друго им се раждат пет деца – четири момичета и син Филип.

Съпругът й не пропускал нито една фуста

Въпреки че обичал жена си, принц Андрей не пропускал нито една женска фуста. Малко преди раждането на бъдещия мъж на Елизабет Втора, в живота на семейството се обръща черна страница. През 1918 г. деверът на Алиса – гръцкият крал Константин I, е заставен да се откаже от престола и да емигрира в Швейцария. Алиса пък научава страшната вест за гибелта на двете си любими лели в Русия – великата княгиня Елисавета Фьодоровна и царица Александра Фьодоровна. Но една беда не идва сама. Андрей е обвинен в предателство заради грешка по време на сражение, довела до слагане на края на Гръцко-турската война и на кралство Гърция. Разминава се на косъм от разстрел. Алиса, която вече е родила Филип, успява да уреди бягството му, но трябва да напуснат страната. Бъдещият херцог на Единбург заминава от остров Корфу в щайга от портокали на борда на военен кораб, пътуващ за Англия. Започват проблеми с парите, нямат дом. Заминават за Франция, където ги приютява Мари Бонапарт – интересна особа, повлияна от Зигмунд Фройд и неговата теория за сексуалната неудовлетвореност. Двамата решават, че точно такъв е проблемът на Алиса, която е нервна, истерична и въобще се държи неадекватно. Нищо чудно, след всичко преживяно… Подтикван от професора, принц Андрей, който отдавна е престанал да се интересува от жена си, решава да се отърве от нея, изпращайки я в психиатрична болница в Швейцария. И… заминава в Монте Карло с любовницата си.

Принцеса Алиса била "лекувана" в клиниката с електрошокове

В клиниката „лекуват“ Алиса с електрошокове, облъчване на яйчниците с рентген, потапяне в ледена вода с часове… Целта е да предизвикат менопауза и да понижат либидото й. Алиса няколко пъти се опитва да избяга, но не успява и остава в своя затвор две и половина години. През това време Филип е изпратен при роднини в Англия, а сестрите му се омъжват за аристократи в Германия. Именно в Англия през 1934 г. Филип за първи път вижда бъдещата си съпруга, която е само на 8. Срещат се отново няколко години по-късно в Кралския военноморски колеж в Дартмут, когато тя заедно с родителите си и по-малката си сестра Маргарет идва на посещение. 18-годишният кадет-красавец е натоварен със задачата да разведе далечните си братовчедки из училището и тъкмо тогава той покорява сърцето на Елизабет. Майката на Филип най-после успява да избяга от психиатрията и се установява да живее скромно в Атина, където работи в Червения кръст. Сватбата на сина й през 1942 г. е последният път в живота й, когато облича вечерна рокля. През оставащите 22 години до смъртта й, тя ходи със сива монашеска роба и забрадка. Междувременно се доказва, че Алиса изобщо не е и никога не е била луда. Тя издъхва на 5 декември 1969-а, точно преди 50 години. По нейно желание е погребана в църквата „Св. Мария Магдалена“ в Йерусалим, пише blitz.bg.