Топ климатологът Георги Рачев с лоши новини за Коледа

Гласувайте за статията

Ето какви са прогнозите на специалиста за Коледа

Топ климатологът проф. Георги Рачев съобщи лоши новини за Коледа.

Световният фокус е насочен към климатичните промени, а в България говорим за замърсяването на въздуха след масовата употреба на стари автомобили и неконтролируемото горене на отпадъци.

проф. Георги Рачев

Ето какви са прогнозите на специалиста за Коледа

Климатологът проф. Георги Рачев коментира пред Bulgaria ON AIR, че една от причините за мръсния въздух, е съчетанието между синоптичната обстановка и котловинния релеф на столицата.

„Ние сме на дъното на един голям супник – това е Софийската котловина. Задържа се един студен въздух на дъното, има инверсия, нагоре е по-топъл въздух и този въздух се задържа ден-два. И в този приземен въздух ние вкарваме цялото си антропогенно могъщество – коли, отопление, промишленост“, обясни професорът.

По думите му, когато мъглата изчезне, ефектът от човешката дейност остава, но просто не е видим. „Концентрациите ще паднат. Ще влезем в нормите. И безплатен градски транспорт да се пусне, спецификата на нашето мислене трябва да се промени“, подчерта той.

Георги Рачев категорично заяви, че София не е имала по-чист въздух, отколкото през последните години. По думите му мерките, които се предприемат, са необходими и те не трябва да са временни, а да се прехвърлят от правителство в правителство.

„Няколкото станции в София не могат да дадат целия облик. Трябва да има повече станции, защото едно е да мериш на Орлов мост, съвсем друго е на 200 метра в Борисовата градина“, каза климатологът.

Георги Рачев прогнозира сравнително мека зима не само в България. „Световните метео центрове казват, че зимата ще е сравнително мека. Не само в България, в цяла Европа. Това означава по-малко потребление на енергия“, посочи Рачев.

На въпроса дали ще има сняг за Коледа, климатологът отговори: „95% не“, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар