Борис Джонсън след изборите: Брекзит ще има, независима Шотландия – не!

Гласувайте за статията

Борис Джонсън категоричен, че Брекзит ще има

Борис Джонсън обяви след изборите, че Брекзит ще има. Британския премиер спечели изборите още на първи тур и партията му продължава има мнозинство в парламента. Новината бе обявена преди дни, но днес стана ясно, че след парламентарните избори, които бяха и своеобразен тест за Брекзит, Шотландия иска референдум за независимост.

Никола Стърджън, премиер на Шотландия вече поиска провеждане на втори референдум. Джонсън обаче категорично отказа, с мотива, че шотландците вече са изразили своята привързаност към Британия. И ще останат част от нея дори и след Брекзит.

Както е известно Лондон и Единбург се оказаха на различни мнения по отношение на излизането на Британия от ЕС. Островът се оказа разделен в позицията си относно Брекзит. От една страна в Лондон настояват да напуснат, а от друга Шотландия е против. Последните избори дадоха повод на Стърдхжън да поиска Шотландия отново да проведе референдум за независимост. Но Борис Джонсън заяви, че няма да се провежда такъв. А целостта на Британия няма да бъде оспорвана, пише „Гардиън“.

Сред приоритетите на Джонсън спрямо ЕС е извеждането на кралството от общността, както и договаряне на споразумение за свободна търговия със съюза. Освен това Британия не е готова да се откаже напълно от ролята си на фактор в политиката на общността. Това означава, че ще има специално споразумение между двете страни. И на база договора помежду им ще се реши и ситуацията с мигрантите там, както и с живеещите в страната граждани на ЕС.

Борис Джонсън сн. Flickr


Борис Джонсън сн. Flickr

Джонсън вече заяви, че ще въведе три вида визи – за учени и предприемачи, за работници и за сезонно наети лица. По този начин ще се регулира движението на мигранти от и към съюза. Как ще се регулира ситуацията с българските и другите европейски граждани, които живеят и работят в Британия, но не са поданици на кралицата, предстои да видим.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар