БАН във война със Северна Македония заради езика: Македонски език не съществува!

Гласувайте за статията

В Северна Македония протестират срещу позицията на БАН

Скандал тресе от няколко дни Македонската и Българската академия на науките. Двете институции са в сериозен конфликт, а повод за сблъсъка е въпросът — има ли македонски език или не.

Българската академия на науките многократно оспори твърдението на македонската институция, че има македонски език. Както е известно, съвременния език, на който общуват в Северна Македония, е смесица от западни български диалекти и сръбски език, който е навлязъл навремето в страната, докато съществуваше в границите на федеративната република Югославия.

На 3 декември тази година Македонската академия на науките прие харта, според която в страната се говори на македонски език. Учените настояват в официални документи, както и навсякъде другаде, да се упоменава изрично, че използваният език в държавата е македонски. И той не е производен от български диалекти.

Нещо, с което от БАН категорично не са съгласни.

„Документът на Македонската академия на науките и изкуствата предизвиква сериозни научни възражения. Македонската позиция е фалшива“, се казва в изявление на БАН.

Позицията на българските учени следва официалната позиция на правителството от 9 октомври тази година. Правителството, заедно с българския парламент заявиха, че в документите за Европейския съюз никъде не може да се споменава за македонски език, пише tocka.com.mk.

От 2017 година България и Северна Македония имат сключен приятелски договор за мирно решение на въпросите, свързани с културното наследство. Комисиите и до днес се опитват да стигнат до мирно решение, но в хода на консултациите се стига до сериозни конфликти.

Така или иначе в Северна Македония днес пишат на смесица от кирилица и някои знаци останали от сръбското наследство на страната. А след езиковата реформа през 1921 и след това 1945 година, българският език стана по-близък до руската ортография. И то следвайки линията на Ленин, който изхвърли редица славянски и прабългарски символи от руския език по политически съображения.

Северна Македония протестира срещу становище на БАН за езика сн. ПИК

Северна Македония протестира срещу становище на БАН за езика сн. ПИК

Що се отнася до конфликта с македонския език, има два варианта. На първо място — признаване на реформите в българския западен диалект за официална езикова норма в Македония, или унифициране на българския език и писменост като официални и за двете страни. Най-малкото, от чисто ортографични съображения.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар