Бум на „ало-измамите“ по Коледа

Гласувайте за статията

„Ало-измамите“ отбелязват своя пик покрай Коледните и новогодишните празници

Телефонните измамници изнудват най-вече около коледните и новогодишните празници, сочи статистика, публикувана от Главна дирекция „Национална полиция“. През зимните месеци обажданията с подобна користна цел достигат до 77 500 – 7 пъти повече от обичайното.

Експертите съобщават, че мошениците се възползват от емоционалността на хората по празниците и разчитат на това, че често пътуванията се планират именно през този сезон.

ало-измамите

Снимка: Гугъл

Схемите, по които те действат, са разнообразни: представят се за близък роднина в беда, който се нуждае от парични средства за лечение, или желаят сума за освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети. Те също така често заблуждават жертвите, че съдействат на полицията при разкриването на телефонни измами и по този начин ги принуждават да предадат скъпи вещи или спестяванията си, като ги уверяват, че те ще им бъдат върнати от разследващите.

Последният случай на подобна схема е отпреди две седмици, когато бандитите отмъкнаха 30 000 лева от възрастни хора от петричкото село Мариново поле. Мъжете се представили за служители на полицията и убедили жертвите да им съдействат в спецакция срещу „ало“ крадците.

Те ги накарали да изхвърлят мобилните си устройства в кофа с вода, а исканата от тях сума да оставят на автобусна спирка. Мошениците обещали, че парите им ще бъдат върнати веднага след приключването на акцията, пише Ретро.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар