Черква в Швеция сложи джендъри вместо Адам и Ева!

Черква в Малмьо, Швеция, замени фреските с Адам и Ева на олтара си с картина на гейдвойки и джендъри, които са и от различни раси. За да бъде напълно политически коректно съдържанието. Зографка на работата е Елизабет Олсон Валин, лесбоактивистка, фотографка и художничка. [caption id="attachment_611667" align="aligncenter" width="300"]джендъри Черква в Швеция сложи джендъри на стените си[/caption] Тя още през 2012 г. се опита да подари сътвореното от нея на катедралата Скара в навечерието на първата гейсватба в 1000-годишната й история. Но това не се получи – ктиторството бе учтиво отклонено. Ето, че 7 години по-късно черквата Св. Павел прие произведението, наречно Рай. И го показа за първи път публично за службата си в неделя – първия ден от Адвента – предколедния период в протестантската църква. Пастор там е жена – Хелена Мирщенер, която определи акта като „писане на история“. И дори туитна новия олтар на поверения й храм. Освен религията, авторката на артпроекта предизвиква и класиката, тъй като на практика прави пародия или римейк на популярно произведение на знаменития Лукас Кранах с неговия оригинал от 16-и век – преди половин хилядолетие.

„Исках да подчертая, че мястото на хората с гейориентация е в Рая“, твърди авторката, която естествено се превърна в световна сензация. А обектът, който декорира по своя характерен начин – в обещаваща туристическа атракция.

Освен столица на съвременната архитектура в Швеция – достатъчно е да споменем небостъргача Обръщащо се тяло на Калатрава и оформения около него супермодерен квартал край морето. И моста, който свързва страната с Дания над Балтика, Малмьо е и градът с най-голямо процентно присъствие на емигранти от мюсюлманския свят.