Наследството на Стефан Данаилов – голямо като сърцето му (Какво остави на нацията прочутият актьор?)

Гласувайте за статията

Стефан Данаилов не е сред нас вече, но завеща огромно наследство на България

Стефан Данаилов остави огромно наследство на цяла България. Обичаният актьор вече не е сред нас, но следата, която остави след себе си е толкова ярка, че ще блести десетилетия наред. Ламбо отиде в по-добрия свят, където се пренесоха Невена Коканова, Георги Калоянчев, Тодор Колев, Велко Кънев, Чочо Попйорданов, Григор Вачков, Джоко Росич и стотици други актьори и артисти. Въпреки това той остави огромно наследство зад себе си — ролите в киното и театъра, с които винаги ще го помним.

Едва ли някога ще забравим забележителните му въплъщения в „Дами Канят“, „На всеки километър“ „Маневри на петия етаж“, „Войната на таралежите“, „Хайка за вълци“ и разбира се „Октопод“, където игра дон Нуцо Марчиано.

Или пък ролята на патриарха в „Столичани в повече“, както и на Борис Арнаудов във „Фамилията“. Той бе сред звездите, които положиха основите на модерните български сериали. И даде звездния старт на поредицата „Стъклен дом“, която възроди интереса към българските сериали.

И не само България го почита днес. С носталгия за него си спомнят и в Италия, където, освен в мафиотската сага игра още и в сериала „Рекет“, „Дълбоко в сърцето“, „Алеф“, „По съвест“, „Престъпления от страст“ и други.

Стефан Данаилов остави най-голямото си съкровище на България - своето изкуство сн. Уикипедия

Стефан Данаилов остави най-голямото си съкровище на България – своето изкуство сн. Фейсбук

Данаилов се превърна в българския Ален Делон, след като води популярното радиопредаване „Звезди посред бял ден“ в периода 1981 — 1988 година и пародира френския актьор. Но Франция също е очарована от него. Той се снима в редица копродукции — „Версенжеторикс“, „Чифликът на чучулигите“ и други. В театъра, който беше неговата последна и най-дълга любов, Данаилов ще остане в съзнанието на всички с последната си пиеса „Актрисата“, „Иван Кондарев“, „Под игото“, „Чайка“, „Пигмалион“, „Декамерон“, „Ревизор“, „Годежът“ и други. Участва и в десетки телевизионни театрални постановки и мюзикъли. Носител е на множество отличия за приноса си към българската култура и изкуство.

Поклон пред паметта му!

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар