Владимир Путин пусна украинските кораби (Какво още се случи след срещата с Макрон?)

Владимир Путин пусна украинските кораби (Какво още се случи след срещата с Макрон?)
2.5 (50%) 2 votes

Владимир Путин върна корабите на Украйна след среща с Макрон

Русия започна да прави политически отстъпки пред Франция и ЕС. Владимир Путин неочаквано върна корабите на Украйна след среща с Макрон.

Президентът на Русия В и президентът на Франция, Еманюел Макрон, днес са обсъдили ситуацията в Украйна непосредствено преди срещата на върха на Нормандската четворка в Париж. Форумът трябва да бъде проведен на 9 декември, съобщава пресслужбата на Кремъл.

По време на предварителната среща двете страни са подчертали, че подобен форум би трябвало да насърчава най-бързо и пълно прилагане на споразумението от Минск, се казва в изявлението. В този контекст е и необходимостта Киев да се придържа към своите ангажименти в политическите аспекти на това споразумение.

Както е известно, договорът от Минск предвиждаше прекратяване на военните действия между Русия и Украйна. Също така се предвиждаше мирно споразумение по повод уреждането на ситуацията с районите, които искат независимост от Русия.

Преди всичко, това се отнася за прилагане на закона за специалния статут на Донбас, съобщават още от Кремъл. В телефонен разговор Путин е уведомил Макрон и за предаването на три кораба на украинските власти в Черно море, които са били задържани след провокациите в Керч, на 25.11.2018 г., се казва в изявлението.

По повод анексирането на Крим обаче, Москва остава категорична – няма да върне полуострова на Украйна. Крим от десетилетия се ползва със специален статут. Той продължава да се ползва с относителна автономност и след като населението в региона се самоопредели като част от Русия.

Владимир Путин и Еманюел Макрон сн. You Tube

Владимир Путин и Еманюел Макрон сн. You Tube

Отношенията между Киев и Москва обаче остават напрегнати и без кризата за Крим. Всичко започна с решението на бившия президент на Украйна да се откаже от членство на страната в ЕС, под натиска на Путин. Янукович избяга от страната след събитията на Майдана. Стигна се дори до разкъсване на части от Източна Украйна, като няколко провинции обявиха независимост. А вътрешните междуособици напомниха на Европа, че случващото се в Украйна не е изолиран случай.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар