Коя е Жанин Анес – новият президент на Боливия?

Гласувайте за статията

Жанин Анес е новият лидер на Боливия, но поема страната в бурни времена

Боливия има нов президент — Жанин Анес. Само преди месец бе невъзможно да се предскаже, че тя ще застане начело на страната. 52-годишната дама обяви, че в разгара на политическата криза, ще поеме юздите на държавата, поне временно. И замени предишния президент Иво Моралес, който се укри в Мексико.

Анес е вторият президент на страната, който полага клетва за държавник. Нейната следваща инициатива е да назначи екип от министри, като организира нови избори. Сред тях са представители на полицията и въоръжените сили.

За правителството на Бразилия и САЩ, Анес вече е законен временен президент на Боливия. За предшественика си Моралес обаче, тя е част от преврат и самозван сенатор от десницата.

„Правителството на Венецуела признава Жанин Анес за временен президент на Боливия. И подкрепя нейната мисия да доведе страната през мирен конституционен преход до президентските избори“, пише Хуан Гуидо, който сам се обяви за президент на Венецуела, но бе признат от повече от 50 държави.

Предишният президент на Боливия — Иво Моралес подаде оставка в неделя под натиска на армията. Тогава в изявление на военните се посочваше, че той ще напусне поста си, за да успокои народа на Боливия.

Повече от 20 дни Боливия бе на ръба на гражданска война, след като бяха проведени избори, за които се смяташе, че са манипулирани.

Политическият анализатор Иван Ариас каза за Евронюз,че член 169 от конституцията на Боливия гласи, че вицепрезидентът трябва да заеме президентския пост, когато президентът подаде оставка. Но в този случай оставката е подадена и от вицепрезидента.

Жанин Анес - новият президент на Боливия сн. You Tube

Жанин Анес – новият президент на Боливия сн. You Tube

Анес влезе в парламента след изборите през 2009 година. Тя стана ожесточен противник на някои от проектите на Моралес. Сред тях бяха път през националния парк Исоборо Секура, както и яростна борба срещу насилието над жените. Тя гласува и срещу четвърти мандат на Моралес.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар