Диляна Попова протестира в клетка! (още подробности)

Диляна Попова се затвори в клетка
0

Диляна Попова се посвети на каузата за животните!

Диляна Попова отново влезе в клетка като част от активистите, които се борят срещу използването на животински кожи в модата. Между 06 и 13 ноември десетки доброволци като актрисата прекарат по няколко часа в клетка до парламента, искайки забрана на фермите за кожи.

Диляна Попова
Диляна Попова се затвори в клетка

Демонстрацията се организира от сдружение КАЖИ (“Кампании и активизъм за животните в индустрията”) и Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи.

Очаква се в същия този период в Парламента да се проведе второто разглеждане в комисия на внесения законопроект за забрана добива на ценни кожи в страната. След това предложението трябва да се насрочи за гласуване на първо четене в пленарната зала.

“Сега през ноември започва годишното убиване на норки за кожи. Буквално до дни се очаква да бъдат убити в газови камери около 100 хиляди животни. Забраната вече е в Парламента и чака да бъде гласувана от народните представители.

Те решават още колко животни трябва да бъдат убити, преди най-накрая да се прекрати тази жестока индустрия. Клетката пред прозорците на Парламента и всички хора, решили да останат в нея, ще им напомнят за това.“, каза председателят на сдружение КАЖИ Петя Алтимирска.

Внесеният от група депутати законопроект предвижда забраната на фермите за кожи да влезе в сила от 1 януари 2021 г. В свое становище от този месец, Министерството на околната среда подкрепи забраната.

Промяната предвижда да се забрани “отглеждането, развъждането или умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи”. Тя не би засегнала ферми за зайци, телета, прасета или други животни, отглеждани за храна. Основните животни, за които се отнася, са норки, лисици, чинчили и енотовидни кучета.

По данни на БАБХ, в България функционират две ферми за ценни кожи. И двете са за американски норки. Общият им обявен капацитет е близо 130 хиляди. Около 70% от тях ще бъдат убити за кожите им в рамките на месец ноември, предава hotnews.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.