Мошеник ли е бил Нострадамус?

Гласувайте за статията
Гадателят Нострадамус още приживе е смятан за изкусен шарлатанин

Почти 5 века след смъртта на Нострадамус неговата личност остава загадка, а пророческите му метиристишия се тълкуват различно и нееднозначно – пише в. „Уикенд“. В съвремието все повече се налага мнението, че Мишел дьо Нострадам е просто измамник, който печели пари от измислените си гадания – коментира изданието.

В подкрепа на подозренията се изтъква фактът, че французинът използва доверчивостта на сънародниците си и редовно продава хороскопите, които прави. Съмнения пораждат и пророчествата му в стихове, пълни с неразбираеми символи и загадки. Затова още приживе хулителите му питат дали Нострадамус не се подиграва с хората, като ги заблюждава с неясни слова.

Нострадамус е роден на 14 декември 1503 г. и умира ненавършил 63 години. В четиристишията му – катрени, няма нищо конкретно – само неясни намеци, облечени в поетична форма. Могат да бъдат тълкувани различно, като за последните 500 години са направени стотици интерпретации на катрените. Според неговите защитници обаче в тях Нострадамус е предрекъл всички големи събития в човешката история като Втората световна война (защо ли е пропусната Първата, не става ясно), нападението на Кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк.
И все пак скептиците май са повече от поддръжниците на пророка… Така че въпросът шарлатанин или истински пророк е Нострадамус, остава без категоричен отговор.

Нострадамус преживял чумата

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар