Синоптикът Петър Янков разкри кога се очаква да падне първият сериозен сняг в страната

Гласувайте за статията

На изток пък ще има повече облаци и условия за слаби валежи

Синоптикът Петър Янков прогнозира кога се очаква да падне първият сериозен сняг в страната.

Той заяви, че средната месечна температура в повечето райони през ноември тази година ще бъде около нормата – от 10 до 15 градуса. В източните райони, където се очакват повече мъгли и облаци, и котловините, тя ще бъде малко под нормата.

Петър Янков

На изток пък ще има повече облаци и условия за слаби валежи

Във валежно отношение също очакванията са за близки до нормалните месечни количества валеж. В източната половина от страната валежите ще бъдат по-малко от обичайното, а в западните части с 10% повече и количества от 60 до 70 л/м2.

Средно дневните температури ще достигат от 12 до 20 градуса. Валежи и чувствително захлаждане се очакват от 19 до 21 ноември. Тогава дневните температури в населените места ще достигат 4-9 градуса, а по високите полета в западните райони ще превали и сняг. В периода 22 до 25 ноември в западните райони ще бъде слънчево с временни заоблачавания. На изток пък ще има повече облаци и условия за слаби валежи.

Утрините ще бъдат хладни, а в котловините и с намалена видимост. Очакваните най-ниски температури по високите западни полета и на места в Добруджа ще бъдат до 3-5 градуса, а дневните температури ще достигат от 9 до 14 градуса. Нови валежи от дъжд, по планините от сняг, и понижение на температурите, ще има от 29 ноември до 02 декември.

Утрините ще бъдат хладни, а в котловините и с намалена видимост

Първите по-съществени валежи от сняг в населените места ще има от 03 до 05 декември. През ноември късната есен е пълен господар на времето. Преобладават антициклонални синоптични обстановки. При тях обикновено времето през нощта е ясно, а през деня предимно слънчево, припомни Петър Янков.

В такива дни слънцето грее, но не топли. Тези периоди са известни като “сиромашко (циганско) лято”, което според народната метеорология продължава 40 дни след Димитровден. Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията.

За ноември тя гласи: Слаба зима през ноември води до неплодородие. Ако на Свети Архангел (8 ноември) е ясно и падне слана, зелето ще е добро и до първи декември няма да вали сняг. Каквото е времето на Въведение Богородично (21.11), такова ще е и през цялата зима. Когато е облачно срещу Въведение Богородично, зимата бива мека, когато е ясно – много студена, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар