Проф. Георги Рачев съобщи изненадваща новина за времето

Валежите през последните няколко месеца са много под нормата
0

Валежите през последните няколко месеца са много под нормата

Топ климатологът проф. Георги Рачев, бе категоричен, че след няколкодневното застудяване, идва ново затопляне.

Според проф. Георги Рачев, циганското лято ще продължи още няколко дни.
Топ климатологът прогнозира, че циганското лято продължава от утре и допълва, че това е истинското циганско лято, защото до Димитровден си беше една златна и много топла есен.

проф. Георги Рачев
Валежите през последните няколко месеца са много под нормата

Затоплянето ще продължи с такава скорост, че още в сряда максималните температури ще бъдат над 20 градуса. „На някои места като в Хасково например, те могат да достигнат 24 градуса“, каза още климатологът.

„Ако през изминалите няколко валежни дни, както и днес, се съберат 10-15 литра на квадратен метър, ще бъде изключително постижение“, посочи проф. Георги Рачев.
„Поне засега валежите са много слаби и продължава да е адски сухо в цяла България. От август месец до момента у нас валежите са под нормата. И август, и септември, и октомври, изпратихме с валежи под нормата и то значително под обичайното.

Октомври месец пък си отиде с температурни аномалии, между 3 и 4 градуса, въпреки че през последните два дни имаше сериозно захлаждане. Няма влага в горния почвен слой“, обясни още проф. Георги Рачев.

„Липсата на дъжд ще се отрази на земеделските култури, тъй като трябва да се сеят есенниците“, прогнозира професорът.
Климатологът алармира: „По-малко вода има в язовирите, а и в планините е сухо. Всичко е изсъхнало и е станало буквално като кибрит. Всяко палване на открито може да предизвика пожар“, алармира климатологът, пише blitz.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.