Синоптиците предупредиха: Предстоят необичайни аномалии за това време на годината

И все пак сняг ще има след броени дни
0

И все пак сняг ще има след броени дни

Синоптиците предупредиха, че се задават необичайни аномалии за това време на годината.

Според синоптиците през цялата настояща седмица ще властва циганско лято. То дойде още в неделя на крилете на топъл югозападен вятър – Фьон, пише в. „Телеграф“.

синоптиците
И все пак сняг ще има след броени дни

Той ще е по-силен в Източна България и северно от планините, като на места температурите ще достигнат летни стойности от 25 до 27 градуса. В останалите части на страната максималните температури ще са около двайсетина градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.

Валежи, кратко заоблачаване и застудяване са възможни днес следобед и вечерта срещу вторник. Причината за това е, че вятърът ще задуха от запад. Още утре обаче той ще бъде изместен от фьон и времето ще се запази предимно слънчево и необичайно топло за това време на годината.

В края на работната седмица се очаква дори южнякът да се усили и циганското лято да продължи и през почивните дни. Според синоптиците циганско лято се нарича именно този период на затопляне след Димитровден и в началото на ноември, а не хубавото време в ранната октомврийска есен, както често се бъркат хората.

Значително застудяване обаче ни очаква през втората половина на ноември, предупреждават синоптиците. Според месечната прогноза за времето тогава предстои рязко понижение на температурите. В дните преди 20 ноември може да завали и сняг на някои места като Подбалкана и високите полета, включително и София.

Следващият снеговалеж се очаква в самия край на месеца. Сняг вече падна на няколко пъти по високите места в планините, а в събота бяла покривка имаше и на Шипка. Тя обаче се очаква бързо да се стопи заради предстоящото затопляне, пише blitz.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.