„Росатом“ разкри кои са учените зад съветската атомна бомба Преглеждания: 1946

"Росатом" разкри кой стои зад съветската ядрена индустрия. Факсимиле: Архив на "Росатом"
0
5/5 - (1 vote)

„Росатом“ обяви учените, които стоят зад съветската атомна бомба

Руската компания „Росатом“ разсекрети нова серия тайни документи, свързани със създаването на атомната бомба в Русия и развитието на ядрената индустрия. Държавната корпорация показа и формуляри с личните разработки на германските учени. Които първоначално разработвали ядрено оръжие за Хитлер, а след това помагали на съветските учени да направят своя атомна бомба.

Документите също така разкриват и тайните им имена, под които те работят в проекта. Интересното е, че шестимата са носители на Нобелова награда за открития свързвани именно с атома.

Густав Херц, Николас Рил, Манфред фон Арден и Хайнц Позе, а също и Георг Роберт Депел са шестимата учени, които разработват съветската атомна бомба.

В архивите също така има информация за изнасяне на техника и материали за разработване на ядрено оръжие. Тайно, от Германия са пренасяни специални вещества  като уран. Крадат се и ценни научни разработки. Последните са конфискувани от института „Кайзер Вилхелм“ и Берлинския институт по ядрена физика.

През август 1945 година Йосиф Сталин основава Специален комитет за работа с ядрена енергия. Той е основан само две седмици след като САЩ хвърлят ядрените бомби по Хирошима и Нагасаки. Основната задача на проекта уж е да изследва влиянието на ядрената енергия. Но в действителност има за цел да разработва ядрено оръжие.

Същата година немските учени влизат в екипа на СССР€ Година по-късно е основан и първият и единствен /известен засега/ център в Нижни Новгород /затвореният и днес град Саров/, където се правят ядрени тестове. През 1947 година СССР изгражда първия ядрен реактор, а две години по-късно извършва и първите тестове на атомната бомба РДС – 1 на полигон в Казахстан, пише mk.rbth.com.

"Росатом" разкри кой стои зад съветската ядрена индустрия.  Факсимиле: Архив на "Росатом"
„Росатом“ разкри кой стои зад съветската ядрена индустрия. Факсимиле: Архив на „Росатом“

Николас Рил същата година получава званието герой на социалистическия труд и наградата на Сталин. А през 1951 година тя е дадена и на Густав Херц, а Манфред фон Арден я получава два пъти – през 1947 и 1953 година.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.