„Росатом“ разкри кои са учените зад съветската атомна бомба

Гласувайте за статията

„Росатом“ обяви учените, които стоят зад съветската атомна бомба

Руската компания „Росатом“ разсекрети нова серия тайни документи, свързани със създаването на атомната бомба в Русия и развитието на ядрената индустрия. Държавната корпорация показа и формуляри с личните разработки на германските учени. Които първоначално разработвали ядрено оръжие за Хитлер, а след това помагали на съветските учени да направят своя атомна бомба.

Документите също така разкриват и тайните им имена, под които те работят в проекта. Интересното е, че шестимата са носители на Нобелова награда за открития свързвани именно с атома.

Густав Херц, Николас Рил, Манфред фон Арден и Хайнц Позе, а също и Георг Роберт Депел са шестимата учени, които разработват съветската атомна бомба.

В архивите също така има информация за изнасяне на техника и материали за разработване на ядрено оръжие. Тайно, от Германия са пренасяни специални вещества  като уран. Крадат се и ценни научни разработки. Последните са конфискувани от института „Кайзер Вилхелм“ и Берлинския институт по ядрена физика.

През август 1945 година Йосиф Сталин основава Специален комитет за работа с ядрена енергия. Той е основан само две седмици след като САЩ хвърлят ядрените бомби по Хирошима и Нагасаки. Основната задача на проекта уж е да изследва влиянието на ядрената енергия. Но в действителност има за цел да разработва ядрено оръжие.

Същата година немските учени влизат в екипа на СССР€ Година по-късно е основан и първият и единствен /известен засега/ център в Нижни Новгород /затвореният и днес град Саров/, където се правят ядрени тестове. През 1947 година СССР изгражда първия ядрен реактор, а две години по-късно извършва и първите тестове на атомната бомба РДС – 1 на полигон в Казахстан, пише mk.rbth.com.

"Росатом" разкри кой стои зад съветската ядрена индустрия.  Факсимиле: Архив на "Росатом"

„Росатом“ разкри кой стои зад съветската ядрена индустрия. Факсимиле: Архив на „Росатом“

Николас Рил същата година получава званието герой на социалистическия труд и наградата на Сталин. А през 1951 година тя е дадена и на Густав Херц, а Манфред фон Арден я получава два пъти – през 1947 и 1953 година.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар