Почетен Оскар за ненадминатия Дейвид Линч! (виж тук) Преглеждания: 588

Дейвид Линч получи почетен Оскар
0
5/5 - (1 vote)

Дейвид Линч с почетен Оскар!

Режисьорът Дейвид Линч получи почетна награда „Оскар“ за изключителния си принос към киното, съобщават световните агенции, позовавайки се на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Дейвид Линч
Дейвид Линч получи почетен Оскар

С почетни отличия бяха удостоени също италианката Лина Вертмюлер – първата режисьорка, номинирана за престижния приз, актьорът от племето чероки Уес Стъди и холивудската актриса и активистка Джина Дейвис. Дейвис получи хуманитарната награда „Джийн Хершолт“.

Почетните призове бяха връчени на церемонията за 11-ите годишни награди на Управителния съвет на киноакадемията, състояла се в центъра „Холивуд енд Хайленд“ в Лос Анджелис, предава Dir.bg.

„Това е холивудско парти в най-добрия смисъл на думата“, заяви президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Дейвид Рубин по време на церемонията.

Самият Дейвид Линч беше лаконичен. „Имате много интересен вкус“, отбеляза режисьорът, познат с работата си над продукции като „Дюн“, „Синьо кадифе“, „Диво сърце“, „Туин Пийкс“.

Актрисата и активистка Джина Дейвис, почетена за дейността си за равноправие между половете, отправи призив да се предприемат нови стъпки към постигането на тази цел.

Лина Вертмюлер също не пропусна да засегне темата, отбелязвайки фаворитизирането на мъжете в Холивуд. Превеждайки речта на режисьорката от италиански на английски, актрисата Изабела Роселини заяви, че Вертмюлер би желала наградата „Оскар“ да бъде преименувана на „Ана“.

Седемдесет и една годишният Уес Стъди, познат с ролите си в продукции като „Танцуващият с вълци“, „Последният мохикан“, „Джеронимо: Една американска легенда“, стана първият отличен с „Оскар“ коренен жител на САЩ.

Американската академия за кинематографично изкуство и наука оповести в началото на юни, че с наградите, с които се отдава почит към личности, посветили живота си на творчески постижения.

И дали съществен принос към индустрията, тази година ще бъдат отличени Дейвид Линч, Лина Вертмюлер, Уес Стъди и Джина Дейвис, припомня ТАСС.

За разлика от други отличия, лауреатите на почетни награди за изключителен принос към киното се определят не от всички членове на академията, а от Управителния съвет на организацията.

Първоначално призовете бяха връчвани по време на основните „Оскар“-и. Впоследствие за тях беше предвидена отделна церемония, с цел да подчертае важността им.

Снимки: Getty Images

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.