Виталий Кличко загази здраво

Гласувайте за статията

Вероятно ще бъде подведен под отговорност за няколко престъпления

Украинските медии излязоха с много лоши новини за Виталий Кличко.

Те посочват, че Висшият антикорупционен съд на Украйна е задължил Националното антикорупционно бюро (НАБУ) да започне наказателно производство относно възможността за държавна измяна от кмета на Киев – Виталий Кличко и двамата му заместници.

Виталий Кличко

Вероятно ще бъде подведен под отговорност за няколко престъпления

Новината бе разпространена от украинската агенция „Новини“. По данни на агенцията, може да се говори за няколко престъпления наведнъж. В това число за злоупотреба със служебно положение, получаване на неправомерна печалба, присвояване на държавни средства и държавна измяна.

В същото време съдът реагира на жалбата, получена във връзка с бездействието на НАБУ. Според „Ехото на Киев“, производството е инициирано от депутати на градския съвет в Киев. Според тях Виталий Кличко и служители на столичната държавна администрация и на „Дирекция за изграждане на съоръжения за автомобилен транспорт в Киев“ може да са завишили разходите за реконструкция на моста на Шулявски.

Според ищците бенефициентът може да е бил изпълнителят на проекта „Северно-украинският алианс за строителство“, който е част от корпорацията „Укрбуд“. Депутатите също така смятат, че Кличко може да е допринесъл за „незаконното упражняване на права на собственост“ на юридически лица, свързани с бившия му политически сътрудник и бенефициент, „Укрстрой Инвест“ и „Укрбуд Девелопмент“ – Максим Микитас.

Върховният антикорупционен съд на Украйна разгледа жалбата по-специално за нерегламентирано развитие и неразрешено възстановяване на жилищни и нежилищни сгради в Киев и на 18 октомври разпореди на НАБУ да започне дело. През лятото в Киев започна да се говори за възможността за предсрочни кметски избори.

Медиите дори споменаха възможен период от време: октомври – ноември тази година. В средата на септември 2019 г. Виталий Кличко обяви началото на консултации с депутати от Киев за предсрочно прекратяване на правомощията на Киевския градски съвет. Следващите кметски избори трябва да се проведат през 2020 г., пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар