Драма в Брюксел: Макрон попари Северна Македония за ЕС (Какво се случи?)

Гласувайте за статията

Еманюел Макрон наложи вето на Северна Македония за ЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон попари Северна Македония за членство в ЕС. Надеждите на политиците в Скопие бяха попарени, след като френския държавен глава поиска реформи и наложи вето за прием на Северна Македония и Албания в общността. И всичко това, след като Македония изпълни всички предварителни изисквания. Както е известно, страната се надяваше да получи дата за започване на преговорите с ЕС, но това така и няма да се случи.

Драмата продължава и по повод предстоящото разширяване на ЕС в района на Западните Балкани. Излизането на Англия от съюза ще натовари сериозно Франция и Германия като водещи икономики, които финансират съюза. По тази причина Макрон не желае да допусне прием на нови две страни, които ще имат нужда от средства от европейските фондове, за да се развият успешно.

Все пак има светлина в тунела за Македония, съобщават кореспондентите на „Нова телевизия“ от Брюксел. България е поставила условие, Северна Македония да бъде разглеждана и одобрена на база старите изисквания. А не новите, които ще са в пъти по-строги. Според правителството, не е редно Македония да се принуждава да изпълнява нови реформи, при положение, че е одобрена за кандидат със старите изисквания. Още повече, че това е второ вето за страната, след като през 2008 година Гърция блокира присъединяването на Скопие към общността.

Със сигурност обаче е ясно едно — Македония остава без дата за ЕС. А това означава сериозни притеснения за правителството и обществото.

Междувременно и в Брюксел не е по-спокойно. Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер заявиха, че се чувстват засрамени от случилото се. Двамата са категорични, че това е грешен ход и това засяга цялата общност, а не само Франция.

Северна Македония без дата за ЕС заради Макрон сн. Интернет

Северна Македония без дата за ЕС заради Макрон сн. Интернет

А в Северна Македония се появиха и възгласи на негодувание. „Трябва ли Скопие отчаяно да чука на вратата на ЕС, която Макрон заключи?“, пита сайтът fokus.mk. Или е по-добре да си потърси друг „клуб“ в който да се включи.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар