Франция не иска разширяване на Балканите, отхвърли заплахата от руско влияние в региона

Франция отказа да приеме идеята за разширяване на Балканите. Болната тема за разширяване на общността днес бе засегната и единствено Париж наложи вето заради Северна Македония. Според французите останалите държави пренебрегват основния принцип на прием в общността "всекиму според заслугите". Властите в Париж са на мнение, че едно такова необмислено разширяване на съюза ще доведе до проблеми, които може да се превърнат във фатални за целия Европейски съюз.

Мера според мера

Отказът на Франция да приеме Северна Македония вероятно няма да е фатален, за да се получи дата от Скопие, но въпреки това сериозно ще забави преговорите. Иначе Париж очевидно използва ситуацията, за да се пазари по отношение на други теми и въпроси, които останаха незасегнати досега. Властите в Париж изтъкнали, че двете държави — Албания и Северна Македония не отговарят на изискванията от 2018 година. И по тази причина е рано да бъдат приети. Проблеми като корупция, реформи в съдебната система, изтичането на мозъци, са част от проблемите. Освен това Макрон се опитва да прокара свои реформи за еврозоната, които не устройват голяма част от по-малките страни.

Сделки за замяна

От EurActiv разкриват, че Франция единствена е блокирала Скопие, докато Швеция и Холандия са се противопоставили за влизането на Тирана. Финландия предложила двете страни да се разглеждат отделно, но Макрон се противил. "Френският президент вече мисли за изборите от 2022 година, а и не иска да ядосва руския президент с ново разширяване на Балканите. Македония предстои да стане член на НАТО през 2020 година, само Сърбия още не е. Затова е цялата драма", дава оценката си интернет порталът. [caption id="attachment_607056" align="aligncenter" width="300"]Франция бламира Северна Македония за ЕС сн. Уикипедия Франция бламира Северна Македония за ЕС сн. Уикипедия[/caption] Според тях тепърва ще се изясни дали Франция ще продължи да държи на позицията си, или ще използва случая, за да се наложи в ЕС?