Израел с тежки обвинения срещу Ердоган

Президентът на Израел Бенямин Нетаняху отправи много тежки обвинения срещу Турция и Ердоган. Според него, турските военни, които нахлуха в Сирия, не се разправят с терористи, а освобождават такива. Нетаняху предупреди, че Ердоган напада обекти, където се охраняват войници от ДАЕШ. И каза, че това може да има пагубни последици за цял свят. Кюрдите от затвора Камишли, който бе обстрелван от турските военни сили, също предупредиха, че операцията прилича на освободителна, а не на антитерористична. Стигна се до там, че президентът на Франция Еманюел Макрон също обвини Ердоган, че "Турция помага за възстановяване на халифата на ДАЕШ". Междувременно на самия турски президент му се налага да се справя с още една криза. Кюрдската общност в Сирия не остави атаките без отговор. Както е известно гранични градове между двете държави бяха атакувани. И десетки цивилни граждани бяха ранени от турска страна.

Ердоган, Европа и Сирия

Един от въпросите, които никой не смее да зададе обаче е защо на турския президент Ердоган са му нужни свободни бойци на ДАЕШ. В момента президентът държи контрол над бежанските лагери със сирийци и не крие, че може да изнудва Европа с тях. Което и направи. Според споразумението с Тръмп, Ердоган получава и контрола над всички бойци от ДАЕШ. Става дума за над 10 000 бойци и техните семейства, както и 2500 чужденци, вербувани да работят за ДАЕШ. Анализатори се опитват да обяснят действията на Ердоган, като представят няколко възможни сценария за развитие. Първият е пословичната ненавист на Ердоган към кюрдите и желанието му да унищожи организацията им и военните им бази, в отговор на кървавите атентати на територията на Турция през последните години. Вторият сценарий гласи, че Турция умишлено поддържа нестабилен региона, за да продължава да засилва своето влияние. Една процъфтяваща и стабилна Сирия би била сериозна заплаха за турската хегемония. И въпреки че официално Ердоган твърди, че няма интерес към сирийските територии, президент на САЩ изрази коренно различна теория. В публичното пространство се лансира и трета теория - за турска хегемония на Балканите. Дори се твърди, че Турция се опитва да провежда собствена политика извън границите си. Чрез апокрифно разпространение на протурска агитационна литература, оказване на финансова помощ на определени райони с концентрирано турскоговорещо население и опит тези райони да се превърнат в изцяло турски общности, с цел последващото им присъединяване към Анкара. За амбициите на Ердоган да възроди Османската империя се знае отдавна, а последните действия на турския президент само затвърждават подобни опасни идеи. [caption id="attachment_606500" align="aligncenter" width="300"]Израел с тежки обвинения към Турция сн. Би Ти Ви новините Израел с тежки обвинения към Турция сн. Би Ти Ви новините[/caption]

Заплахите към ЕС

Въпреки че Турция официално разчита на финансиране от ЕС, за да се справи с мигрантската криза, Ердоган заплаши Франция, Германия и Англия, че ще отвори границите за мигрантите и ще наводни Запада със сирийци, ако не спрат с обвиненията срещу него. "ЕС събуди се! Ще го кажа отново: Ако се опитате да ни припишете инвазия в Сирия, ще отворим вратите и ще ви изпратим 3,6 милиона мигранти", каза той по време на реч в Анкара в четвъртък, съобщава "Ройтерс". Пак пред "Ройтерс" високопоставен официален представител на кюрдите заяви, че ако САЩ или НАТО не помогнат на кюрдската общност, проблемът с ДАЕШ само ще се влоши. Бадран Ия заяви пред агенцията, че броят на силите за сигурност, които охраняват затворите с бойци на ДАЕШ, ще бъде намален, тъй като Турция е предупредила, че ще продължи с военните нападения. "Това може да доведе до бягството им или до поведение, което да доведе нещата извън контрол. Броят на силите за охрана на затворите намалява, а толкова повече бойците стават по-силни. Това създава сериозна опасност", завършва изповедта си той.