Франция, Германия и Англия срещу Турция: Инвазията в Сирия да спре! (Свикват спешна среща в ООН)

Гласувайте за статията

Турция принуди великите сили отново да се съберат на спешна среща в ООН

Франция, Германия и Англия искат спешна среща на съвета за сигурност на ООН. Трите държави изпратиха протестна нота до Турция, с искане да се спрат военните нападения над кюрдите в Сирия. Както е известно, преди два дни Доналд Тръмп обяви изтеглянето на американските военни от Сирия. И остави страната в ръцете на Ердоган, като все пак му пожела да не анексира нови територии.

Само ден по-късно на американския президент му се наложи да си ревизира позицията. И да призове Турция да не засяга американски военни с действията си, в противен случай ще има сериозни последици за турската икономика. Русия също настоя Анкара да спази обещанието си да не нарушава целостта на Сирия.

Резултатът? Турция нанесе няколко масирани въздушни атаки върху кюрдски бази и продължава. Сам президентът Ердоган обяви старта на операцията, като я нарече „Извор на мира“, пише вестник „Дейли Сабах“.

Германия, Англия и Франция настояха Турция да прекрати въздушните удари и поискаха спешна среща на съвета на безопасност на ООН. Според тях именно на нея трябва да се решат проблемите на Ердоган с кюрдската организация ПКК, която е отговорна за едни от най-кървавите атентати в Истанбул, Анкара и Одрин. Турският президент отдавна е заявил, че няма да позволи на кюрдската общност да създаде своя държава на границата между Турция и Сирия. И очевидно използва момента, за да ликвидира бойците на ПКК.

Гордиевият възел

Протестите на ЕС се коренят в това, че може да се стигне до още по-сериозна хуманитарна катастрофа. А Жан-Клод Юнкер заяви, че ако Турция планира по този начин да си осигури зона за безопасност от бежанците, Европа няма да плаща за това.

В същото време генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в Рим, че призовава „Турция да не дестабилизира региона допълнително и да защити своите интереси по мирен път“. Той допълни, че Турция трябва да прекрати нападенията си, докато не приключи срещата на съвета в ООН.

Турция изправи на нокти ЕС заради атаките в Сирия сн. Уикимедия

Турция изправи на нокти ЕС заради атаките в Сирия сн. Уикимедия

Но колкото и да протестират Германия, Англия и Франция заради действията на Турция, реално ситуацията е много комплицирана. Докато Анкара държи на своя територия милионите бежанци от Сирия, западните държави са с вързани ръце. Страхът от нова хуманитарна криза и рискът от нови вълни мигранти, задържат великите сили, от каквито и да е действия срещу Турция. А Анкара доста умело се възползва от ситуацията, за да си разчисти личните сметки с кюрдите. При това дори не на своя територия.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар