Северна Македония на кръстопът: Да признае общото минало с България, или няма да влезе в ЕС

Гласувайте за статията

Северна Македония трябва да пренапише историята и географията си

Северна Македония трябва да пренапише историята и географията си, да признае, че България никога не е провеждала геноцид или фашистки дейности спрямо нея. И да обяви македонския диалект за свой официален език, признавайки, че той е производен от развитието на българския език и неговите западни диалекти. Ако иска да влезе в ЕС.

И това са само част от изискванията, които София постави на Скопие, за да ги подкрепи за ЕС. Правителството, президентът и парламентът за първи път бяха на едно мнение — Северна Македония трябва да получи подкрепа за ЕС. Но без да пренаписва историята.

Реакциите в западната ни съседка засега са неясни. За момента няма още официално становище от македонска страна, но властите са склонни да приемат изискванията на България. Местни политици и журналисти изразиха известни протести, в крайна сметка желанието да влязат в ЕС, вероятно ще доведе до приемане на исканията на българските власти.

А те са прости. Най-напред да се спре с преиначаването на фактите свързани с важни исторически личности и събития. Също така да се променят имената на някои културни и исторически паметници. Нови учебници по история и география, които описват реални факти, а не преиначена информация. И не на последно място, признаването на македонския диалект като официален език. И във всички документи той да фигурира като официален език, който е производен от развитието българския книжовен език и неговите западни диалекти, а не самостоятелно възникнал език. И това да бъде описано със звезда във всички европейски документи, тъй като България не признава съществуването на македонски език, пише fokus.mk.

Северна Македония готова за приемане в ЕС сн. Уикипедия

Северна Македония готова за приемане в ЕС сн. Уикипедия

Стево Пендаровски, президент на Северна Македония, заяви, че България няма да пречи на Скопие да получи дата за преговорите. „Първо да получим дата, а след това всички държави — членки на ЕС ще се произнесат. Но не очаквам България да ни спре за дата за влизане в общността“, каза още Пендаровски.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар