Тръмп на нож с Ердоган ден след оттеглянето на САЩ от Сирия (Вижте защо)

Гласувайте за статията

Тръмп започна да отправя заплахи към Ердоган ден след изтеглянето на САЩ от Сирия

Доналд Тръмп тръгна срещу Ердоган само ден след като обяви изтеглянето на американски военни части от Сирия. Турският президент разреши военно нападение над кюрдска база в Сирия само преди няколко часа, което доведе до неочаквана дипломатическа криза.

Първо, властите в Анкара бяха предупреди, че са отстранени от участие във въздушна мисия в Сирия. А Тръмп предупреди Ердоган, че ако по време на неговите инвазии пострада и един американски войник, щетите ще са огромни.

„Ако бъде наранен дори един от нашите войници, ще си имате сериозни проблеми“, казал Тръмп на Ердоган, съобщава агенция „Ройтерс“.

Той също така го заплашил, че ако направят нещо в Сирия, което САЩ смята за нехуманно, може да пострада и икономиката им.

Както е известно, Турция има намерение да изтласка кюрдите към вътрешността на Сирия и да намали тяхното присъствие по турско-сирийската граница. Пустинните племена са голям проблем за Ердоган, който отказва да ги признае за самостоятелен национален етнос, който да създаде собствена държава между Сирия и Турция.

Междувременно Пентагона отказа всякакъв достъп до информация за Сирия на Турция. Става въпрос за отказ на достъп до данни за разузнаване и наблюдение.

На въпрос на репортери, затваря ли САЩ въздушното пространство на Сирия за Турция, говорителят заяви. „Технически не означава това, но е невъзможно да се лети в тази зона без тази информация“€

Въпреки предупрежденията на Тръмп за потенциални санкции, Турция продължава да прехвърля военна техника, човешки ресурс и провизии в Сирия за евентуална задгранична операция.

Над 100 военни превозни средства са прехвърлени в граничната област Хатай. А по границата са разположени специални части. Официалното изявление за турските медии също е притеснително.

„Турската армия е готова и чака заповед да започне работа в Източна Сирия срещу кюрдските терористи“, съобщават те. По всичко изглежда, че става дума за разчистване на сметки.

Доналд Тръмп остави Сирия в ръцете на Ердоган сн. Уикимедия

Доналд Тръмп отправи заплахи към Ердоган само ден след  като изтегли американските военни от Сирия сн. Уикимедия

И Ердоган иска разплата за отнетите човешки животи по улиците на Истанбул и Анкара през последните години. В атентатите загинаха не само военни, но и десетки цивилни граждани.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар