Загадки в Шотландия: Коя е мистериозната цивилизация, изчезнала през 10-ти век почти без следа?

Гласувайте за статията

Изчезнала цивилизация озадачава учените

Мистерия в Шотландия заради изчезнала цивилизация озадачава учените. Под старите средновековни руини на замъка Макдъф се крият още по-древни и уникални чудеса. Става дума за пещерни рисунки, които са на възраст между 1500 и 4000 години. А археолозите и до днес не са успели да ги разчетат.

Пещерата Вемис крие древни истории за една уникална цивилизация, изчезнала през 10 век след христа. Става дума за северно племе, което не е оставило почти никакви следи за съществуването си. В пещерата се крият едни от малкото находки свързани с народа на пикта. Ловни сцени, рисунки на кораби — археолозите упорито работят, за да разчетат значението на тези рисунки, но в същото време са изправени пред нова заплаха относно опазването им. Тъй като те се унищожават.

През последните 200 години поне 25 рисунки са изчезнали поради разрушаване или съзнателното им заличаване от страна на човека.

Част от рисунките са унищожени, след като е запалена кола в пещерата през 1986 година. Други пещери пък са рухнали в период от 150 години. А тяхното значение е безценно, тъй като единствено благодарение на тях, учените се опитват да разгадаят мистерията на народа пикта.

Археолозите все още смятат за тяхната история, тъй като няма оставени писмени сведения за тях. За цивилизацията пикта се знае само от източници на други народи, предимно от римляните. Но за съжаление след завладяването на Британските острови техните източници се оказали твърде ненадеждни, пише thecourier.co.uk.

Пещерата Вемис и системата около нея съдържат най-голямата и най-стара колекция от стенни рисунки, оставени от пикта, в света. И почти нищо друго. Единствено стената на Адриана, построена преди векове, говори за съществуването на народа, който римляните наричат „ледените варвари от севера“. Стената трябвало да пази „цивилизования свят“ от „диваците“.

Пещера в Шотландия крие тайни от времето в Пикта сн. Туитър

Пещера в Шотландия крие тайни от времето в Пикта сн. Туитър

Само редките пещерни рисунки са останали като доказателство за тяхното съществуване. Сега една малка група доброволци се опитва да спаси пещерните системи, за да се запазят единствените сведения за тях.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар