Невероятно! Холандец създаде уникална система за почистване на океаните (Вижте как сбъдна мечтата си)

Невероятно! Холандец създаде уникална система за почистване на океаните (Вижте как сбъдна мечтата си)
5 (100%) 1 vote

Боян Слат сбъдна мечтата си да пречисти океаните

Холандец създаде уникално съоръжение за пречистване на водите на океаните. Боян Слат — холандец с хърватски корени, успя да проектира система, която да му помогне да се пречисти огромни водни площи, при това без постоянна намеса от страна на хората.

Бяха му нужни повече от 6 години тестове и експерименти, но целта е постигната. Системата работи и дори нещо повече — вече изпълни успешно първите си задачи.

Тя бе тествана години наред край залива на Сан Франциско, който е едно от най-замърсените места около САЩ. Сега Слат си постави по-мащабна цел. На 2000 мили от Хаваи, той пусна системата за свободно плаване в океански води. Само за месец бяха събрани десетки тонове боклук. А самият холандец се похвали с резултатите от работата си в социалната мрежа.

Съоръжението представлява огромни тръби с обща дължина от 600 метра. Под тях се простира мрежа дълга около три метра, която има за цел да придържа отпадъците на повърхността, но да не им позволява да се разпръскват. Тръбите са пълни с въздух, а помежду им са поставени проследяващи системи за наблюдение, които могат да се следят дори от космоса. Змиевидната бариера до голяма степен прилича на подкова, която повлича със себе си отпадъците, докато е носена от теченията. Тя е достатъчно стабилна, за да не им позволи да се разпръснат, но и достатъчно лека, за да не потъне под морското дъно. Слат увери еколозите, че рибите и останалите морски обитатели могат свободно да плават под нея, а отпадъците ще бъдат задържани на повърхността, пише „Гардиън“.

Системата формира „острови на боклука“, които да се почистват веднъж месечно от специални кораби. За резултатите от първата такава инициатива Слат се похвали преди дни. „Нашата система за почистване на океана успя да улови пластмаси и отпадъци с тегло от един тон до микро пластмасови частици. Между другото, някой да е загубил гума?“

Уникална система за пречистване на океаните сн. YouTube

Уникална система за пречистване на океаните сн. YouTube

Всяка година в океаните потъват между 600 000 до 800 000 тона отпадъци, сред които и риболовно оборудване, включително и гигантски пластмасови мрежи. Допълнително, още 8 тона отпадъци попадат в океаните чрез плажовете.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар