Измислица ли са супер храните?

Измислица ли са супер храните?
5 (100%) 1 vote

В днешно време е страшно модерно да се говори за разнообразие от специални храни, за които се твърди, че имат почти магически ефекти върху тялото. В здравословните кръгове ги наричат „супер храни“ и със сигурност знаеш някои от тях – чия семена, киноа, кейл и други такива модерни добавки към нашата кухня.

Те са толкова разпространени, че лесно можем да ги намерим и в менютата на повечето ресторанти. Само отваряме някоя платформа за поръчки (като Foodpanda) и веднага можем да открием цяла гама от здравословни ястия, приготвени с някоя от споменатите супер храни.

Дали обаче тези храни са наистина „супер“ и какво точно ги прави толкова здравословни? Кои са техните специални ефекти върху тялото ни и изобщо има ли такива? Нека да научим истината заедно!

Скъпо, но безполезно

Нека вземем един бърз пример в лицето на така наречения кейл. По нашите ширини той е сравнително скъп и макар да се промотира, като една от най-полезните храни, истината е, че няма кой знае какво практическо приложение или поне не по-голямо от това на други храни от неговото семейство. А знаете ли кои са тези храни? Зелето например!

Точно така, вместо да се храним със скъпия кейл, можем просто да си хапваме зеле, за да получим същите вещества на много по-ниска цена. Освен това, ако се съди и по вкуса, можем спокойно да кажем, че никак няма да ни липсва кейла.

Чия семената и годжиберито също са сред едни от най-прехвалените храни, без да има какъвто и да е смисъл от тях. Ако искате да се заредите с много витамини и минерали от наистина вкусни семена, можете да си купите далеч по-евтиния сусам (направо на тахан дори) или слънчогледови семена. Тиквеното семе също е много полезно и макар да е малко по-скъпо от предни две предложения, все пак е далеч по-добър вариант от чията.

А какво можем да кажем за киноата? Ботанически тя е семе, но е много по-близо до състав до ориза и пшеницата. Защо тогава да даваме куп пари за нещо, което сме имали с години? Ако искате малко по-екзотичен вкус, заложете на булгур, а ако искате просто всички ползи на пълнозърнестите култури, можете да намерите спелта, елда, лимец и други по-богати на минерали житни култури. И все пак не всички супер храни са толкова безполезни,

Супер храните, които си струват

Има няколко супер храни, които си заслужават парите и един такъв пример е нарът. Той е изключително богат на полезни вещества и за щастие, лесно можем да го намерим у нас. Вече е доста популярна съставка и в различни салати, така че ако ви се експериментира с нещо екзотично, можете да намерите такова ястие в някой от любимите си ресторанти. Или просто си го поръчайте вкъщи, тъй като от гледна точка на доставка на храна София предлага голямо разнообразие.

Друга супер храна, която е много полезна, е авокадото. То, за жалост, продължава да бъде доста скъпо у нас. Вместо него обаче можем да заложим на хубавата прясна риба. А за десерт можем да изберем киви или черен шоколад – две неща, които са наистина супер!

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Измислица ли са супер храните?”

  1. Marto

    окт. 21. 2020

    Пред тях предпочитам „Тейк ауей“, те са по-будни и екзактни..

Добавете коментар