Генералното събрание на ООН изправено пред куп проблеми (Ето и най-горещите теми на събитието)

Гласувайте за статията

Годишната среща на ООН по-кризисна от всякога

Генералното събрание на ООН ще проведе една от най-кризисните си срещи тази година. Климатът, кризата в отношенията между Запада и Русия, проблемът Северна Корея, Иран и търговските войни остават водещи теми.

Над 190 държави от цял свят ще се съберат на годишното заседание на съвета на ООН. Търговските войни, миграцията от Близкия изток, енергийната криза и промените в климата ще са водещите теми. Със сигурност се очаква с най-голям интерес речта на президента на САЩ Доналд Тръмп. Както е известно, той е най-големият противник на споразумението за климата. И дори отказа да ратифицира договора за намаляване на вредните газови емисии. Въпреки че колегата му Владимир Путин показа по-напредничаво мислене в това отношение и прие да се включи в инициативата.

От срещата обаче ще отсъстват тази година президентът на Китай Си Дзипин, президентът на Русия Владимир Путин и премиерът на Израел Бениамин Нетаняху. Не се очаква да се появи и президентът на Венецуела Николас Мадуро, когото администрацията на Тръмп и около 50 други държавни лидери смятат за нелегитимен, предава радио „Свободна Европа“.

Въпреки това на срещата на ООН се очакват няколко сериозни въпроса да бъдат обсъдени в кулоарите на съвета. А именно дали президентът Тръмп е използвал положението си, за да оказва натиск върху други държавни лидери за лични интереси. Владимир Зеленски, президент на Украйна, предстои да се срещне с американския държавен глава. И двамата да си изяснят позициите относно скандала, който се разгоря преди часове между тях.

ООН сн. Уикипедия

ООН сн. Уикипедия

Темата Брекзит също няма да бъде подмината. Както и действията на президента на Бразилия Жаир Болсонаро, който остави горите на Амазония да изгорят до пепел, отказвайки дори помощ от други държави. Ситуацията с Иран обаче се очертава най-горещия „картоф“, който ще вадят от огъня световните лидери. За първи път в историята Тръмп ще се срещне с президента на Иран Хасан Рохани.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар