Борис Джонсън и Тръмп с таен пакт за свободна търговия след Брекзит (+ Защо американският президент е изнудвал президента на Украйна)

Гласувайте за статията

Борис Джонсън не се притеснява за бъдещето на Британия заради сделка между Лондон и Вашингтон

Борис Джонсън няма причини за тревога след Брекзит. Британският премиер е сключил споразумение за свободна търговия с Вашингтон, което значително ще улесни живота на британците след излизане на ЕС. Както е известно, на 31 октомври Англия ще напусне общността без сделка. Досега мнозина, включително и самите британци се съмняваха в правилността на това решение. И то защото оттеглянето от големите европейски пазари може да доведе до сериозна криза.

Както се оказа обаче, в лицето на САЩ Лондон има сигурен търговски партньор. И между двете страни предстои да се сключи споразумение за свободна търговия.

Споразумението ще позволи на британските фирми свободно да търгуват на огромния американски пазар, а от своя страна Америка ще се ползва с привилегии относно покупките на британски стоки и услуги. Не само в търговията, но и във финансовите услуги.

Очаква се споразумението да бъде сключено до края на юли 2020 година, съобщава „Сън“. Причината за бързането са  предстоящите избори в САЩ, които изглеждат все по-непредсказуеми.

Междувременно нов скандал разтресе Белия дом. Президентът Доналд Тръмп е изправен пред реален импийчмънт заради злоупотреба със служебно положение. Той е забавил спасителна финансова помощ на Украйна в размер на 250 милиона долара, ако не дискредитират най-сериозния му опонент Джо Байдън.

Опит за изнудване над Украйна

През юли тази година Тръмп се опитал да изнудва новоизбрания президент на Украйна Владимир Зеленски да започне разследване срещу бизнеса на Хънтър Байдън, син на Джо Байдън в Украйна. Президентът му отказал и в резултат не получил спешната финансова помощ за страната си навреме.

Хънтър Байдън е бил член на съвета на директорите на британската енергийна компания „Burisma Hodings“, собственост на украинския олигарх Николай Злочевски. Компанията се занимава с проучване на газовите находища в Украйна.

Срещу компанията и олигархът е започнало разследване за злоупотреба и корупция, което в последствие бива прекратено. Рудолф Джулиани, бивш кмет на Ню Йорк и настоящ адвокат на Тръмп обаче също твърди, че Байдън е замесен в корупционни схеми, още от времето, когато отговарял за ситуацията в Украйна при Обама. И дори настоя да се даде ход на разследването срещу него, пише Ib.ua

Правителството на Зеленски отрече да е имало опит за изнудване върху техния президент. Но Джо Байдън, кандидат за президент на САЩ не подмина ситуацията с лека ръка. По думите му Тръмп е звънял най-малко седем пъти на Зеленск. И то с искане да се започне разследване срещу сина му, което да го дискредитира.

Доналд Тръмп се споразумял с Борис Джонсън за свободна търговия след Брекзит и изнудвал Зеленски за компрометиране на Джо Байдън сн. колаж: Интернет

Доналд Тръмп се споразумял с Борис Джонсън за свободна търговия след Брекзит и изнудвал Зеленски за компрометиране на Джо Байдън сн. колаж: Интернет

„Да му се обадите на президента на друга държава, която зависи от американската помощ и да поискате от него да ме разследва, е изключително обезпокоително“, допълни той.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар