Посрещаме октомври със сняг и жега: Живакът ще скочи до 30 градуса

Очаква ни топла есен и през октомври сн. pixnio.com
0

Метеоролози предвиждат повишение на температурите до 30 градуса, но и сняг в края на месеца

Посрещаме октомври със сняг и жега. Така горе-долу може да бъде описана прогнозата за времето през следващия месец. Метеоролозите предвиждат един доста променлив месец, в края на който е много вероятно да се сблъскаме и с първия сняг.

Според професор Георги Рачев, специалист по климатология, предстоящия месец ще започне с дъжд, но ще завърши със сняг. В първите дни от месеца се очакват превалявания, но през следващите седмици времето ще бъде доста по-топло от предполагаемото. Едва в края на месецаще има рязко застудяване, като може да се образува снежна покривка и в низините.

Иначе ученият смята, че още от 1 септември е настъпила есента. „Астрономически днес е последният ден на лятото. От климатична гледна точка отдавна сме в есента, още от 1 септември. Хората почувстваха как стана доста по-хладно сутрин. Празничният 22 септември ще бъде много хубав. На обяд навсякъде в България ще бъде слънчево и много топло. Астрономическата есен ще настъпи точно в 10.50 ч. в понеделник.“,казва още Георги Рачев по този повод.

По думите му, максималните стойности от 30 градуса, които се прогнозират през октомври, няма да бъдат постоянни, а това е най-високата очаквана температура. При всички случаи обаче, месецът ще бъде много топъл и вероятно един от най-топлите измервани досега, каза той в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Ученият предполага, че е напълно възможно ноември и декември също да се окажат топли месеци. „Нищо чудно 2019 година да се окаже най-топлата откакто се водят метеорологични наблюдения“, добавя още той.

Очаква ни топла есен и през октомври сн. pixnio.com
Очаква ни топла есен и през октомври сн. pixnio.com

Що се отнася до последните септемврийски дни, времето остава значително по-топло за месеца, а само в понеделник и вторник се очаква да превали. Октомври също остава сравнително сух месец, с малко дъждове. Засега обаче климатолозите се въздържат от категорично становище за ноември и декември.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.