Топ климатологът Георги Рачев: След захлаждането идва…

Не се очакват сериозни дъждове до края на месеца
0

Не се очакват сериозни дъждове до края на месеца

Топ климатологът проф. Георги Рачев разкри какво ни очаква след температурните колебания, които ще са за кратко.

Специалистът е категоричен, че лятото си отива и допълва, че вече му е време. Съвсем скоро ще настъпи астрономическата есен. Нищо че навън е типично лятно време, не трябва да забравяме, че се намираме във владението на есенен месец.

Георги Рачев
Не се очакват сериозни дъждове до края на месеца

„Сутрин е хладно, не е като през лятото. И това ще продължи докъм 25 септември. В момента имаме почти всеки ден температури над 30 градуса. Прекрасните синоптички по телевизията станаха скучни. Говорят за слънчево време, слънчево, та слънчево. Няма дъжд, сухо е. Което не е добре за агробизнеса. Язовирите се изпразват…“, коментира проф. Георги Рачев.

Специалистът обаче побърза да успокои всички, ме захлаждането няма да е толкова мощно, колкото е изглеждало първоначално.
Въпреки това ще е осезателно. Във вторник и сряда температурите достигнаха до 30-32 градуса, в Сандански – 34, а в днес, в петък и събота максималните температури ще бъдат от порядъка между 19-20 градуса в Западна България до 22-23 градуса в най-южните райони на страната.

Дисонансът, спадът в максималните температури, ще бъде от порядъка поне на 10 градуса. Това всъщност са нормалните есенни температури, характерни за 20 септември. Но понеже от 30-и изведнъж падаме на 20 градуса, на хората ще им се стори като люто застудяване, което няма да е такова.

Не се очакват сериозни дъждове до края на месеца и дори до началото на октомври. Георги Рачев разкрива, че това е 7-ата поред синоптична обстановка, в която прогнозните валежи не само че не се осъществяват, а с приближаването на срока те буквално изчезват от синоптичните карти.

В заключение той посочи, че всички метеорологични центрове очакват топла зима за Европа. И топла зима за Балканския полуостров, специално за България от порядъка на около градус, градус и половина по-топла. „А това, че ще бъде по-топла зимата, не означава, че няма да има сняг, виелици, ледени дни, мразовити дни, лют студ. Но периодите ще бъдат по-нарядко, а тяхната продължителност ще бъде малка“, категоричен е специалистът, пише retro.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.