Топ климатологът Георги Рачев: След захлаждането идва…

Гласувайте за статията

Не се очакват сериозни дъждове до края на месеца

Топ климатологът проф. Георги Рачев разкри какво ни очаква след температурните колебания, които ще са за кратко.

Специалистът е категоричен, че лятото си отива и допълва, че вече му е време. Съвсем скоро ще настъпи астрономическата есен. Нищо че навън е типично лятно време, не трябва да забравяме, че се намираме във владението на есенен месец.

Георги Рачев

Не се очакват сериозни дъждове до края на месеца

„Сутрин е хладно, не е като през лятото. И това ще продължи докъм 25 септември. В момента имаме почти всеки ден температури над 30 градуса. Прекрасните синоптички по телевизията станаха скучни. Говорят за слънчево време, слънчево, та слънчево. Няма дъжд, сухо е. Което не е добре за агробизнеса. Язовирите се изпразват…“, коментира проф. Георги Рачев.

Специалистът обаче побърза да успокои всички, ме захлаждането няма да е толкова мощно, колкото е изглеждало първоначално.
Въпреки това ще е осезателно. Във вторник и сряда температурите достигнаха до 30-32 градуса, в Сандански – 34, а в днес, в петък и събота максималните температури ще бъдат от порядъка между 19-20 градуса в Западна България до 22-23 градуса в най-южните райони на страната.

Дисонансът, спадът в максималните температури, ще бъде от порядъка поне на 10 градуса. Това всъщност са нормалните есенни температури, характерни за 20 септември. Но понеже от 30-и изведнъж падаме на 20 градуса, на хората ще им се стори като люто застудяване, което няма да е такова.

Не се очакват сериозни дъждове до края на месеца и дори до началото на октомври. Георги Рачев разкрива, че това е 7-ата поред синоптична обстановка, в която прогнозните валежи не само че не се осъществяват, а с приближаването на срока те буквално изчезват от синоптичните карти.

В заключение той посочи, че всички метеорологични центрове очакват топла зима за Европа. И топла зима за Балканския полуостров, специално за България от порядъка на около градус, градус и половина по-топла. „А това, че ще бъде по-топла зимата, не означава, че няма да има сняг, виелици, ледени дни, мразовити дни, лют студ. Но периодите ще бъдат по-нарядко, а тяхната продължителност ще бъде малка“, категоричен е специалистът, пише retro.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар