Чехия оттегли подкрепата за Косово: Няма да признаем земя управлявана от военнопрестъпници!

Президентът на Чехия Милош Земан оттегля подкрепата за независимо Косово сн. iRozhlas.cz
0

Чехия оттегли признанието за Косово, няма да подкрепят страната

„Държава, която е управлявана от военни престъпници няма място в общността на демократичните страни“, заяви президентът на Чехия Милош Земан. С което оттегли подкрепата на страната за суверенитета на Косово.

Решението бе взето след среща със сръбския президент Александър Вучич. На срещата бе взето решение, Сърбия да очаква подкрепа за влизането си ЕС от Прага, но също така и да се обсъди въпроса с независимостта на Косово. Както е известно, Сърбия има териториални претенции към бившата си провинция, която се отцепи преди десетина години.

Сега искането на властите в Белград е цялостно преразглеждане на ситуацията. И Косово да престане да бъде приемано като независима държава.

Земан заяви, че въпросът ще бъде поставен за обсъждане между конституционните власти в Прага, по време на срещата на Вишеградската четворка другата седмица.

„Не съм диктатор“ заяви Земан след срещата. „Всеки политик трябва да защитава интересите на своята страна, а не да бъде марионетка на интересите на чужди правителства“, додаде още той.

Срещата между Вучич и Земан постави на масата за преговори не само проблемът с Косово, но и приемането на Сърбия в ЕС. Ако получи подкрепата на Вишеградската четворка, правителството в Белград несъмнено ще има по-големи шансове за влизане в общността, пише Balkan Insight.

Междувременно по време на срещата между двете страни бе засегната и темата Русия. Както е известно, последните дни Балканите се тресат заради руско-българския конфликт. Оказа се, че той не е единствен обаче. Земан използва случая, за да „благодари на сърбите, че са застанали на страната на Чехия през 1938-ма и 1968-ма година, когато държавата е била окупирана от руснаците“.

Президентът на Чехия Милош Земан оттегля подкрепата за независимо Косово  сн. iRozhlas.czПрезидентът на Чехия Милош Земан оттегля подкрепата за независимо Косово  сн. iRozhlas.cz
Президентът на Чехия Милош Земан оттегля подкрепата за независимо Косово сн. iRozhlas.cz

Предвид близките връзки между Русия и Сърбия, Вучич не коментира темата. Но благодари за подкрепата и обяви засилване на икономическото сътрудничество между двете страни.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.