Невероятно откритие: Откриха планета с течаща вода (Това ли е Земя 2.0?)

Гласувайте за статията

Има ли Земя 2.0 или нашата планета е уникална?

Учени направиха невероятно откритие. Намерена е екзопланета, на която се смята, че има течаща вода на повърхността. Дори нещо повече — смята се, че тя е комбинация от скали и вода, което дава надежди, че вероятно на нея ще има и извънземни форми на живот.

По плътност новата планета е пет пъти по-голяма от Земята, както и по-плътна от нея. Също така се движи около собствена звезда и се намира на около 110 години от нашата планета.

Името й е К2-18б и е най-добрият кандидат за втора планета за заселване. „В търсене на признаци на живот, тази планета е най-добрият кандидат, който сме открили досега извън Слънчевата система. Засега не можем да кажем, дали има течаща вода или не, но се надяваме на това“, казва Джована Тринети, астроном от университета в Лондон за агенция AFP.

Учените досега са открили над 4000 екзопланети. По-големите от тях обаче са газови планети, докато по-малките или са твърде близо до своята звезда, което води до изпаряване на водата, или твърде далеч от нея, което пък причинява вечни ледове.

K2-18б е най-добрият шанс за планета, която има течаща вода. Но засега не се правят прогнози, че е идентична със Земята.

Тя бе открита през 2015 година и принадлежи към групата на „супер планетите“. Това са космически тела, които обикалят около звездите си, но са по-малки от газовите гиганти и по-малки от другите планети, на които има само лед и студ.

K2-18б е Земя 2.0

K2-18б е Земя 2.0 сн. Интернет

Предполага се, че на К2 има и атмосфера, като надеждите на учените са, че тя може да е годна за живота. „Но намирането на вода в течно състояние не означава, че планетата е годна за живот. Нито, че е Земя 2.0. Това не ни приближава и до отговор на въпроса дали Земята е абсолютно уникална. Или има и други планети, на които има разумен живот“, казва Ангелос Циарас, ученият, който водеше изследването.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар