Какво се случва с къщата на Тодор Живков?

Гласувайте за статията

Върху имота има ипотека от две финансови институции

Мнозина си задават въпроса какво се случва с емблематичната къща на столичната улица „Оборище“, в която е живял Тодор Живков.

Става дума за Чапрашиковата къща, която се намира на номер 19. Обявената цена за нея от съдия-изпълнител Мариян Петков е 11 358 820 лева. Това сочи проверка в сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Оферти от кандидат-купувачи се събират до 30 септември, а победителят, ако има такъв, ще бъде обявен на 1 октомври.

Тодор Живков

Върху имота има ипотека от две финансови институции

Къщата, построена през 1932 г., е принадлежала на големия търговец на тютюн Крум Чапрашиков. Той е бил женен за Елисавета Тенева, наричана Милиончето. Танева е била дъщеря на финансовия министър на България по онова време, съобщава „Трафик нюз“.

След идването на „народната” власт най-хубавите сгради са национализирани. Номер 19 е взета за щаб на съветската армия в България по време на войната. Тя имала 70 стаи и три подземни гаража.

По-късно на номер 17 е построена кооперация, която е била резиденция на Тодор Живков. Съседната – на номер 19 пък, е била предназначена от УБО за гости на правителството от чужбина.

Според една от версиите Тодор Живков е харесал къщата на Чапрашиков и се преместил в нея, а тя станала известна като негов дом.
След няколко години обаче Тато се мести в резиденция „Бояна”. През 1978 г. имотът е обявен за паметник на културата от местно значение. След 1989 г. наследниците на Чапрашиков се опитват да си реституират имота.

В крайна сметка емблематичната сграда става собственост на рекламния бос Красимир Гергов. Той дори регистрира там седалището на Българския голф клуб.
Имотът за първи път бе пуснат на търг от ЧСИ в началото на 2019 г. заради дълговете на компанията на Гергов „К консултинг“.

Тогава цената бе по-ниска – 10.3 млн. лв. с ДДС. От обявата още става ясно, че върху имота има ипотека от банка „Пиреос“ и „Джерард естейт холдингс“, пише retro.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар