Красиви, но смъртоносни! Черните плажове на Исландия пазят мрачни тайни

Гласувайте за статията

Черните плажове на Исландия крият тъмни тайни

Красиви и прекрасни, но толкова мрачни. Такива са черните плажове на Исландия. Един от най-забележителните е Рейнисфяра, известен в цял свят.

Известно е, че черният пясък е в резултат на изливането на лавата в океана и нейното разпадане след това на пясък. Няма съмнение, че северната красота на това място е неописуема. Но този плаж крие и множество мрачни истории.

Плажът е пълен с голи скали и остри камъни, които често се оказват, освен красива забележителност, също и много опасна част от пейзажа. Вълните тук са непредсказуеми, както бавно и тихо се стелят, така изведнъж стават високи и бурни. А туристите, които жадуват да си направят снимка на техния фон, дори не осъзнават какво се случва с тях.

Не един и двама, оказали се опасно близо до морския бряг, се оказват залети от морските вълни или ударени от тях в скалите. Интернет изданието „Guide to Iceland“ предупреждава всички туристи, че този плаж е много опасен. И почти всеки ден тук има инциденти.

Няма и ден без някой да се окаже залят от вълните. „Щастливците“ обичайно се оказват само с разкъсани дрехи или разбити телефони. Но не са малко и онези, които, за съжаление умират.

Рейнисфяра е наистина забележителен. Тук се намират и базалтовите, изсечени от океана в скалите. В миналото са ги наричали тролски камъни. И се е вярвало, че това са древни тролове, които са се вкаменили от слънцето и неговите лъчи. Край брега се намира и една от най-красивите пещери, както и малък олтар, където местните от време на време изпълняват по някой езически ритуал.

Черните плажове на Исландия - красиви, но смъртоносни сн. Flickr

Черните плажове на Исландия – красиви, но смъртоносни сн. Flickr

Край бреговете се намират и няколко естествени арки, които са величествени в своята сурова красота. Но колкото и да са приказни черните плажове на Исландия, те са също толкова смъртоносни като морето, което пазят.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар