Путин кани ЕС за съюз с Евразия срещу САЩ? (Вижте повече)

Гласувайте за статията

Търговската война между Китай и Америка може да получи доста неочакван резултат заради Русия и ЕС

Русия уж поддържа много добри отношения със САЩ, предвид топлите връзки между Владимир Путин и Доналд Тръмп. В същото време обаче руските власти продължават да правят опити да си възстановят отношенията с ЕС. И по-конкретно да сключат търговски съюз с общността.

Както е известно, заради кризата в Украйна и анексирането на Крим, ЕС се опита да наложи ембарго на Русия. Москва от своя страна спря вноса на европейски стоки и услуги, а в необятната пазарна ниша направи опит да се намести Турция. Към днешна дата обаче руските власти търсят заобиколен начин, за да сключат съюз с ЕС. При това, без да се налага да капитулират във видимо неизгодната ситуация и за двете страни.

А решението се оказа Евразийския съюз.

Игор Моргулов, заместник-министър на външните работи на Русия, вече заяви публично, че съюзът на Евразия е отворен за партньорство с всички държави и организации, включително и ЕС.

„Ясно е, че последните десетилетия ситуацията в евразийската зона е сериозно променена. Появяват се нови центрове на властта, които не са съществували преди 50 години“, додаде той. Като нови центрове на властта Моргулов посочи Китай, Индия, Южна Корея, Япония и страните членки на ASEAN. И допълни, че международните общности като EU, EES, ASEAN силно променят визията на света.

Кой какво печели от съюз между ЕС и Евразия?

Русия е основния печеливш при една такава сделка. Страната получава възможност да търгува на европейските пазари, без да се налага да приема наложените санкции и да признава капитулация. Освен това един такъв съюз би укрепил позициите на Брюксел и Москва в търговската война, която Тръмп си организира с Европа и Китай. Да не говорим, че чисто политически, в случай на конфликт и двете страни ще могат да разчитат на помощ помежду си, както по време на Втората световна война. С други думи – това е елегантен начин двете общности да си сътрудничат, без в същото време да изпадат в пряко противоречие на основните принципи, заложени в техните политически програми.

ЕС печели нови пазари, възможност да търгува в азиатската търговска зона и да излезе от „покровителството“ на САЩ. Досега западните страни разчитаха именно на американските пазари най-вече, но Доналд Тръмп се опитва да затвори Америка за външни лица. По всякакъв начин. Един договор с Евразийския съюз и споразумение между ЕС и азиатската общност, ще даде много и на България. Не само заради стратегическото ни разположение, но и поради факта, че ще можем да се ползваме с улеснен достъп до огромните азиатски пазари, като им предложи стоки и услуги, с които те не разполагат. Или им е трудно да си осигурят.

Владимир Путин кани ЕС в Евразийския съюз сн. kremlin.ru

Владимир Путин кани ЕС в Евразийския съюз сн. kremlin.ru

Китай, Индия и Япония също печелят, тъй като стават фактически независими от Америка и нейните пазари. Дали обаче ще се стигне до подобно споразумение, предстои да видим.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар