Лидерката на Хонконг подаде оставка заради протестите (Пекин готви жесток отговор на бунта)

Гласувайте за статията

Кери Лам, губернатор на Хонконг подаде оставка заради протестите

Вече повече от три месеца продължават протестите срещу репресиите на властите в Хонконг. И въпреки почти желязната цензура, която Китай успя да наложи, за да не се разкриват подробности от протестите. В крайна сметка обаче сблъсъците станаха достояние на международната общественост и на властите им се наложи да отстъпят.

Кери Лам, която бе лидер на Хонконг, заяви днес пред китайското правителство, че подава оставка, като се надява това да прекрати политическата криза в града.

Действията й бяха отразени и от британските медии, които внимателно следят случващото се в Китай. На една от последните срещи Лам заяви, че иска да се извини и да подаде оставка, за да има нови избори в града.

На пресконференцията в Хонконг тя заяви, че не е мислила за това, дали да подаде оставка, или да се откаже. И въпреки че властите в Пекин вярват, че тя е способна да се справи с проблемите, Кери не може да овладее ситуацията. И след като тримесечната криза не успя да се реши без военна интервенция от континента, тя предпочете да се оттегли от властта.

Междувременно в Пекин се подготвя план за силово прекратяване на протестите и стачните действия. Сблъсъците между полицията и протестиращите бяха изключително тежки и е възможно да се намеси дори армията. Целият град протестира срещу политиката на Китай. Очаква се днес да има демонстрации и на студенти и ученици, които подкрепят протестиращите.

Хонконг е бивша британска колония, която бе върната на Китай през 1997 година с условие за автономно управление. Преди три месеца обаче в Пекин се взе решение за суспендиране на закон за екстрадиция. Според новите правила, определени граждани ще бъдат съдени на континента, а не в града. В същото време в Хонконг искат повече права. И да се върне формулата „една държава — две системи“, която им даваше повече свобода преди 1997 година.

Градоначалникът на Хонконг Кери Лам подаде оставка сн. Уикипедия

Градоначалникът на Хонконг Кери Лам подаде оставка сн. Уикипедия

В отговор от Пекин се заканиха да включат и армията в потушаването на репресиите. Не е изненадващо, че Лам абдикира на фона на предстоящата гражданска война, съобщят от агенция „Ройтерс“.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар