Мистерия на Луната (Учени от Китай намериха странна находка)

Гласувайте за статията

Китайски учени намериха нещо много странно на Луната

Луната е енигма, а изучаването й през последните години е основен приоритет на световните астрономи. Преди време Китай също изпрати свой космически роувър, който да проучва повърхността на земния спътник.

Оказа се, че привидно познатата ни Луна крие още загадки. А някои от тях тепърва ще се изясняват.

Учените с изненада установили, че в един от новосформираните кратери на луната съществува материя подобна на гел. Той е регистриран на дъното на кратера, на обратната страна на Луната.
Роувърът се натъкнал на странна светеща материя, която китайската космическа агенция описва като „мистериозен блестящ гел“.

Засега учените не са обявили какво точно представлява материята, астрофизиците вече се обзалагат, че това е стъкло. Най-вече заради факта, че материята се е формирала вътре в кратера и вероятно е продукт от образуването на кратера.

За първи път странната находка е забелязана, докато подготвяли роувъра за „следобедна почивка“ на 28 юли тази година. Процесът има за цел да предпази съоръженията от прегряване, докато слънцето е над роувъра.

Един от учените – Ю Тиан забелязал, че има нещо странно в кратера и от екипа изпратили роувъра до центъра на кратера, за да получат по-ясна картина. Тогава видели блестящото вещество с необичаен цвят, форма и текстура.

След допълнителни проучвания на кратера, роувъра в крайна сметка е изпратен в принудителна летаргия за кратко, а след това пуснат на работа, точно докато слънцето е над него. Анализите с инфрачервен спектрометър, помогнали за изследване на състава на материята. А изследването се правело чрез анализ на светлината, отразена от различни повърхности, за да се определи химичния състав.

Мистерия на Луната, учените с невероятно откритие сн. Туитър

Мистерия на Луната, учените с невероятно откритие сн. Туитър

Вече са взети проби от лунната повърхност, които ще бъдат изпратени на учените на Земята. И ще им позволят да проучат по-обстойно вътрешната структура и история на естествения спътник на Земята.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар