Еманюел Макрон: Западнати Балкани да влязат в ЕС, няма да ги подаряваме на Турция, САЩ и Русия!

Гласувайте за статията

Еманюел Макрон стартира кампания за приемане на Западните Балкани в ЕС

България остава външна граница на Европа, заедно с Гърция и Румъния, но Сърбия, Черна гора, Македония, Албания и останалите Западни Балкани влизат в общността. Това обяви Еманюел Макрон, който даде да се разбере, че неговата визия за ЕС повтаря границите на Европа. И няма никакво намерение да позволи част от държавите от бившия Източен блок да останат извън сферата на влияние на Франция и Германия.

Френският президент настоя пред дипломатите си да работят по-активно за интеграция на Западните Балкани в „географията на Европа. ЕС трябва да е в границите на Европа“, заявил още той.

Изявлението на Макрон идва след срещата на Г-7. Френския президент, който бе яростен противник на разширяването на общността, сега изведнъж реши, че не иска да ги подари на Турция, Русия и САЩ. „Ако ЕС не предприеме нещо за Западните Балкани, тогава за тях ще решават САЩ, Русия и Турция“, допълни той.

Напоследък Макрон се опитва да играе все по-активна роля в политиката на ЕС. Френския президент се опитва да превърне страната си във водеща сила в общността. Ангела Меркел вече обяви, че се оттегля, а нейното пенсиониране отслабва значително позициите на Германия. С излизането на Англия от съюза, Франция остава първа политическа и икономическа сила. И очевидно френския президент има амбициите на Наполеон относно влиянието на Париж над Европа.

Така или иначе Македония най-вероятно ще получи дата за преговорите през октомври. Със или без Албания. Много е вероятно пък Сърбия и Черна гора да получат право да влязат в Съюза още преди 2022 и 2024 година.

Макрон не дава Западните Балкани на Турция и Русия сн. kremlin.ru

Макрон не дава Западните Балкани на Турция и Русия сн. kremlin.ru

Турция за момента остава извън съюза, но се очаква да се разгледа въпросът с интеграцията на Косово, Босна и Херцеговина. Що се отнася до Норвегия, кралството все още е извън общността, но се планират стратегии и за него. Що се отнася до бившите републики от СССР и някои техни съседки, въпрос на време е да видим, дали Макрон няма да насочи вниманието на европейските лидери и натам…

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар