Еманюел Макрон измести Меркел на Г-7 (Франция ли е новият лидер да ЕС?)

Гласувайте за статията

Еманюел Макрон дава много ясен сигнал, че вижда Франция начело на ЕС. А къде е Меркел?

Еманюел Макрон се опитва да играе все по-активна роля в европейската, а и в международната политика. Последните седмици френския президент все по-упорито измества Ангела Меркел от ролята на лидер на ЕС. И очевидно вижда своята позиция за света като общоевропейска, тъй като доста активно се опитва да я наложи.

„Франция има важна роля, която е свързана с нейната история, с нейния статут и сила. И тази сила е равновесието и баланса. Ние не сме подчинена страна. Това не е част от нашия характер. И дори да имаме съюзници, ние трябва да запазим и преосмислим способността си да разговаряме с всички“ завърши той.

Многозначителната реч на Макрон бе по повод връщането на Русия в Г-7 без уговорки. Страната бе изключена от форума заради конфликта с Украйна. Това даде и повод на Киев, в лицето на Зеленский да се заяде „Русия да ни върне Крим и богатствата, и да влиза в Г-7“, коментира с присмех той.

Макрон също така намекна, че е крайно време ЕС да ревизира отношенията с Москва и да започне да ги стопля. Лично той направи това, като се срещна с Владимир Путин преди дни. Френският президент ще бъде домакин и на новата среща на Г-7 през уикенда. И по време на форума ще говори за връщането на Русия в организацията. А после и за свалянето на ембаргото срещу нея, предава информационна агенция MIA.

Действията му са диаметрално противоположни на тези на Ангела Меркел. И по всичко изглежда, че се е приел за новия лидер на ЕС, след предстоящото оттегляне на германския канцлер.

Еманюел Макрон има нова визия за ЕС и тя включва Русия сн. http://en.kremlin.ru

Еманюел Макрон има нова визия за ЕС и тя включва Русия сн. kremlin.ru

В ЕС обаче се чуха гласове на несъгласие срещу неговите действия. А не бяха малко и тези, които заявиха, че Франция не е ЕС и Макрон няма право да се опитва да провежда подобна политика с Русия. Още по-малко намесвайки и общността.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар