Радиация над Норвегия? (Експлозия в Русия предизвика тревоги в Осло)

Гласувайте за статията

Радиация в Норвегия заради експлозия в Русия

Има ли радиация в Норвегия? Това разследват властите в Осло след експлозия в Русия. Изследователска база в Архангелск избухна, при което бяха убити петима души. Военните в Москва отказват да обсъждат случая, но се говори за експерименти с ново руско ядрено оръжие.

За съжаление при взрива се е отделило и немалко количество радиация, което изглежда е засегнало и границата с Норвегия. В Осло сериозно се притеснили след новината за регистрираното повишение на радиационния фон. Властите в района са доста чувствителни по темата след кризата с Чернобил, поради което е разпоредена и проверка за възможна радиация над гранични части на страната.

Руската атомна държавна агенция „Росатом“ съобщи в събота, че е имало взрив по време на тестови на ракети. Загинали са петима души, а по време на инцидента е имало активни изотопни източници на енергия. Повече подробности не се съобщават.

Властите в Норвегия веднага разпоредиха проверка по границата и резултатите не закъсняха. Норвежката агенция за радиация и ядрена безопасност обяви, че е открила частици на радиоактивен йод при измервателната станция в Сванховд, която се намира на границата с Русия.

Пробите са от 9 до 12 август, а катастрофата стана на 8 август, в северната част на Русия, съобщават от норвежката информационна агенция и ССА.

Превантивно се проверява дали няма формиран и радиационен облак, въпреки че засега не е ясно, дали радиацията е от експлозията в Архангелск. „ССА продължава да прави анализи“, казват от норвежката новинарска агенция.

Паника в Норвегия за радиация заради взрива в Архангелск сн. You Tube

Паника в Норвегия за радиация заради взрива в Архангелск сн. You Tube

Необичайното е, че станциите в Норвегия засичат частици радиоактивен йод от шест до осем пъти годишно. Източникът така и не е установен, но след взрива загадката май се разплита. Дойче Веле заговориха за „фантастично руско супероръжие“, което се е разработвало тайно. Нищо чудно именно с това да е свързана странната радиация, регистрирана в Норвегия.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар