Владимир Зеленски срещу Путин: Украйна ще даде убежище на политическите бежанци от Русия

Гласувайте за статията

Владимир Зеленски хвърли ръкавица към Путин

Надеждите Русия и Украйна да се помирят бяха окончателно погребани. След падането на Петро Порошенко, новият президент на страната — Владимир Зеленски хвърли ръкавица към Путин. Той заяви, че ще има нов закон, който да позволи на руските политически изгнаници да получат убежище в Украйна. И то при улеснени процедури за кандидатстване.

Новината бе публикувана на интернет страницата на украинския президент в понеделник и сериозно разбуни духовете.

„Търся начин за кратко време да се изготви закон, който да улесни процедурата за получаване на украинско гражданство. И то за руски граждани, които са били подложени на преследване заради своите политически възгледи“, казва още той.

Според постановлението, опростените процедури ще се прилагат и за чужденци и лица без гражданство. Условието е да са участвали в изпълнението на мерките за гарантиране на националната сигурност и отбрана на Украйна.

В своя декрет Зеленски разшири списъка с документи, които могат да послужат като основание за получаване на украинско гражданство. Един от тях е заявление, че лицето, което е подложено на гонения поради политическите си възгледи е подало иск за отказ от руско гражданство. Лицето трябва да предостави и съответния документ за това обаче.

Президентът нареди още на министерския съвет да забърза разглеждането на исканията на руснаци, които са помолили за убежище. И да се признае статутът им на бежанци или на лица, на които е необходима допълнителна защита.

Владимир Зеленски срещу Путин колаж снимки: Нова

Владимир Зеленски срещу Путин колаж снимки: Нова

Както е известно, режимът в Украйна открай време води антируска политика. Идването на Зеленски на власт имаше за цел да стопли отношенията между двете страни. Новият украински президент обаче показа, че не е ничия политическа марионетка. И също така даде да се разбере, че интересите на собствената му държава са над всякакви други договорки. Тепърва предстои да се разбере как ще се отрази това на руско-украинските отношения.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар