Внимание! Нагли измамници точат спестявания с рекет по телефона

Гласувайте за статията

„Топ Форекс“ ви правят богати само за няколко часа, после сметките остават празни до стотинка

Измамниците от „Топ Форекс“, които преди няколко години ограбиха всички спестявания на стотици граждани, отново са се завърнали в България и прилагат телефонен рекет, прикривайки се под фалшива самоличност, като използват ново име и адрес в интернет.

В дъното на цялата схема е чешкият гражданин Павел Кочалка, известен в страната си като баща на телефонния тормоз и двамата му съдружници Даниел Буриан и Станимира Кишишева.

Новото име на „Топ Форекс“ е Goldenburg Group, а официалният им сайт е https://goldenburggroup.eu/.

Лицензираната перачница, през която минават парите обаче остава регистрирана в Кипър, а адресът на новата компания се намира в Дубай, Cluster T, Office 6 – Jumeirah Lake Towers.
„Goldenburg Group Limited е лицензирана компания, под контрол на Кипърската комисия по ценни книжа и борси. Искаме да предоставим на всеки клиент най-добрите възможности в множество сектори за търговия като Forex, Акции, CFD акции, Стоки и / или Индекси, предлагащи безброй финансови инструменти. Goldenburg Group предоставя специални възможности за търговия в динамична финансова среда с много предимства за всички“, пише в официалния сайт на измамниците. На думи звучи изключително перспективно, но реалността за хваналите се на въдицата е съвсем различна, тъй като само за броени седмици те губят всичките си спестявания и остават без пукната стотинка в сметките си.

„Единственото, което се изисква от вас е първоначално да стартирате с минимална сума в порядъка на 50-100 долара и да търгувате на борсата през платформа на наш брокер, който е лицензиран в Кипър“, обясняват измамниците, когато се свържат с жертвите си по телефона.

Тези, които се хванат на въдицата, печелят известна сума пари още от първото вложение. Често доходността е 300-400%, т.е. вложилият 100 долара вече има 400, дори и повече по сметката си.

Зарибените граждани дори не се сещат да попитат откъде идват нереалните свръхпечалби. Те играят през платформи и остават с впечатление, че благодарение на своите „дълбоки” познания и нюх са ги изкарали сами. Всъщност обаче, вложените пари не са излизали никъде по форекс борсите.

Следващият етап е агитация към новобогаташите за „улеснение“ да прехвърлят парите на доверен брокер на фирмата, който уж играе на валутните пазари, за да ги обогати максимално.

Тук капанът щраква, защото парите директно отиват в чужда банкова сметка, вместо на борсата.

В следващия миг, клиентът вече е беден като църковна мишка, а редовно обяснение е невинното: „Пазарът неочаквано се срина“. Следва агитиране за допълнителни пари, за да се избие „клина“. За период от няколко минути до няколко дни, новите суми също се губят и така цялата схема е проиграна напълно, а измаменият инвеститор дори не може да си обясни как е загубил всичките си спестявания само за дни.

„Целта на измамниците в България е да привличат клиенти за контрагента си зад граница, най-често в Кипър, където е неговата регистрация.

След установяване на контакт с евентуалните клиенти служители организират директни срещи. Луксозно обзаведени офиси и ентусиазирани, добре облечени служители умело прилъгват недалновидни и доверчиви хора да инвестират. На въпроса: „Имате ли издаден лиценз” отговорът винаги е утвърдителен (Да, кипърски). Практикува се и прикритие зад фасадата на рекламна агенция“, обясняват от Комисията по финансов надзор.

„Липсата на писмен документ, удостоверяващ отношенията с клиенти, както и фактът, че нерегламентираната дейност – предлагане на валути, се осъществява по телефона, вдъхват самоувереност и чувство за недосегаемост на управителите и служителите на дружествата, извършващи такава дейност, за която законодателството изисква релевантен лиценз“, допълват от държавния орган за контрол.
„Топ Форекс“ не е лицензирана като инвестиционен посредник и е в черния списък с незаконни посредници, които работят у нас. Въпреки това, отговорността им е минимална, тъй като вие сами търгувате своя портфейл и сте изгубили пари, които доброволно сте проиграли на търговията с валути“, обясняват експерти по темата.

Задачата пред разследващите органи е още по-трудна, тъй като перачницата за източените чрез схемата пари, се намира в Кипър – известен като рай за собствениците на офшорни сметки и лесно изсветляване на спечелени по „тъмния“ начин печалби.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар