Измамниците от „Топ Форекс“ пак са в България

Гласувайте за статията

Полицията разследва нова схема за източване на сметки чрез валутна търговия

Властите в България и Гърция разследват съвместно брутална схема за рекет по телефона, съобщават отлично информирани източници от „Икономическа полиция“.

Става дума за агресивни мошеници, прилагащи изпитана схема за източване на парични спестявания под прикритието на телефонен маркетинг, а в таргет групата им попадат граждани от двете балкански държави.

В основата на пирамидата е компанията за търговия с валути „Топ Форекс“, която преди 10 години беше обект на разследване заради крупни измами чрез инвестиционно подредничество на фондовата борса.

За да не бъдат лесно разконспирирани, този път „Топ Форекс“ са сменили името и сайта си и се представят като Goldenburg Group Limited. Прилагат на своите потенциални „клиенти“ мащабна кампания за инвестиции с обещания за реализиране на огромни печалби, а избраните жертви за оферти по телефона са от пресяти крадени бази данни.

През последните няколко седмици буквално валят предложения за бързо и сигурно забогатяване, така че в никакъв случай не давайте съгласието си на съмнителни оферти за бързи пари чрез обмяна на валути на форекс пазара, съветват от родната полиция. На въдицата обаче лесно се хващат десетки българи, спестили скромни финансови активи с мечтата да ги удвоят или утроят само за броени дни, без дори да се налагат да излизат от дома си.

Всичко започва с обаждане по телефона, в което служител с любезен глас бомбардира клиентите с въпроси, свързани с финансовото им състояние, материални активи и атрактивни предложения за бързо забогатяване и светкавични печалби. Избраните номера на жертви са от пресяти крадени бази данни.

„Дайте 100 долара, за да видите как става и ще се уверите, че може да се печели”, твърдят измамниците. От първото вложение наивните инвеститори печелят солидно, при това за броени дни. Често доходността е 300-400%, т.е. вложилият 100 долара вече има 400, дори и повече по сметката си.

Първоначално хората дори не се интересуват откъде идват тези нереални свръхпечалби. Те играят през платформи и остават с впечатление, че благодарение на своите „дълбоки” познания и нюх са ги изкарали сами. Всъщност вложените пари не са излизали никъде по форекс борсите.

Когато големите пари дойдат обаче, следва нова агитация за „улеснение“ клиентите да прехвърлят парите на техен доверен брокер, който директно играе на форекс пазарите.

На този етап от схемата капанът щраква. В следващия миг парите директно потъват в чужди банкови сметки, а редовно обяснение е: „Пазарът неочаквано се срина“.

За супер кратък период – от няколко минути до няколко дни, клиентите губят всичките си спестявания и натрупания от тях капитал.

„Топ Форекс“ не е лицензирана като инвестиционен посредник от Комисията за финансов надзор и е в регистрите на черния списък с незаконни посредници, които работят у нас. Отговорността им обаче е минимална, все пак вие сами сте търгували своя портфейл и сами сте изгубили парите си“, обясняват експерти по темата.

„Липсата на писмен документ, удостоверяващ отношенията с клиенти, както и фактът, че нерегламентираната дейност – предлагане на валути, се осъществява по телефона, вдъхват самоувереност и чувство за недосегаемост на управителите и служителите на дружествата, извършващи такава дейност, за която законодателството изисква релевантен лиценз“, допълват от Комисията по финансов надзор.

В основата на измамната пирамида „Топ Форекс“ или с днешна дата, Goldenburg Group, е небезизвестният Павел Кочалка – човек, койъо в родната си Чехия има скандално реноме и се слави като баща на телефонния тормоз. Запознати с криминалното му досие издават, че той попада в прицела на служби по сигурността и в други държави заради завличане с огромни суми от клиенти посредством предложения за инвестиции във валути.

В България Павел Кочалка действа заедно със съдружниците си Даниел Буриан и Станимира Кишишева, чиято роля в схемата е да „изпират“ парите, постъпили в офшорната сметка в Кипър.

„Отваряйте очите си на четири и слушайте внимателно какво ви говорят по телефона. Вашите права и активи не са защитени и няма как да реализирате печалба, защото няма да инвестирате в действителност. Ако вече сте клиент на тези фирми и лица, побързайте да пуснете сигнал до Комисията за финансов надзор“, съветват от „Икономическа полиция“.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар