Турция блокира над 130 интернет страници (Заплашвали националната сигурност)

Гласувайте за статията

Турция отново налага цензура на страници неудобни на правителството

Турция забрани над 130 интернет страници и профили с обяснението, че заплашват националната сигурност. В действителност се касае за издания, които са критично настроени към президента и неговата „правилна“ политика за модернизация на страната.

Решението е взето от съд в Анкара. Властите разпоредили да бъде спрян достъпа до 130 интернет страници и профили. Интересното е, че по-голяма част не се явяват заплаха за националната сигурност, а са критични към турското правителство.

Блокирани са и опозиционните профили с твърдението, че са заплаха за националната сигурност. Документът е публикуван от интернет портала „Бианет“, който също е под ударите на съда.

Съдът е разпоредил блокирането на изданията, позовавайки се на предполагаемо нарушение на закона за регулация на интернет, съобщават от изданието. Засега не е известно обаче кога решението влиза в сила, тъй като достъпът до сайтове и профили от територията на република Турция все още е възможен.

Това не е първият опит на президента Ердоган да наложи цензура на медиите. И докато в България тя е по-скоро автоцензура, то в Турция в затворите се хвърлят писатели, артисти, журналисти, политолози и дори учители.

Както е известно, след опита за преврат срещу Ердоган през юли 2016, турския президент проведе най-масовата чистка правена някога. В затворите се озоваха съдебни магистрати, полицаи, войници, интелектуалци, учители, чиновници и хиляди други. Съдбата на голяма част от тях остана неизвестна. Както и съдбата на всички опозиционни издания, които изведнъж се превърнаха в приближени до властта, след смяната на ръководството им.

Турция блокира интернет издания сн. Pixabay

Турция блокира интернет издания сн. Pixabay

Заради случилото се, Турция обяви извънредно положение. Стотици интернет издания бяха блокирани. В един момент правителството блокира дори достъпа до Уикипедия. Към момента световната енциклопедия е достъпна, но цензурата, която се налага там говори за едно — Ердоган е притеснен. И се бои, че след загубата на Истанбул и други може да го съборят от трона.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар