Загадката Каинди (Какво се скрие зад магическото езеро в Казахстан)

Загадката Каинди (Какво се скрие зад магическото езеро в Казахстан)
5 (100%) 1 vote

Казахстан крие много тайни

Планините на Казахстан крият много тайни и любопитни истории, но едно езеро определено буди интереса на изследователите през последните години. Още повече, че неговата история се е развила буквално пред очите им, като то продължава да ги вълнува и очарова.

Недалеч от Алмати, в района на планината Тиан Шан се намира Каинди — едно от най-красивите и магически езера в Казахстан.

Историята му е любопитна. На мястото на езерото векове наред се издигат вековни гори. Докато силно земетресение през 1911 година не предизвиква свлачища и пропадания, които трайно променят облика на района. Дъждовете, които се изливат там, намират идеална почва за воден басейн в долината. Така малко по малко се образува езерото Каинди.

Наричат Каинди още „Подводната гора“. И това не е случайно. Реките, които извират и се вливат в езерото, често мият с водите си върховете на вековни и дори хилядолетни борове. Останали завинаги под повърхността на водата.

Навън стърчат само изсъхналите върхове, които вятърът и вековете вероятно ще превърнат в прах. Но ледените води на Каинди пазят непокътнати дърветата, както в първия ден, когато се е образувало езерото.

Под водата ще видите истинска гора, абсолютно запазена и почти непроменена. Това се дължи на студа, който сковава клоните и стеблата на боровете. Температа на водата е около 6 градуса през лятото, а през зимата езерото често замръзва. И задържа в своя леден капан отдавна потъналите дървета.

Езерото е дълго 400 метра и дълбоко около 30, но не е необходимо да се гмуркате, за да видите подводната гора. Достатъчно е да наемете лодка и ще можете да се плъзнете по повърхността на езерото, чиято вода е кристалночиста. И се вижда като на длан цялото съкровище, което се крие на дъното, пише tocka.com.

 

Каинди - тайното съкровище на Казахстан сн. You Tube

Каинди – тайното съкровище на Казахстан сн. You Tube

Изненадващо, но въпреки красивата природа, районът не е посещаван от туристи. А местните предпочитат да го пазят за себе си, особено през лятото…

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар