Албания и Черна гора под вода заради бури (Идва ли опасно време и на Балканите?)

Албания и Черна гора сн. Фейсбук
0

Албания и Черна гора под вода, криза с времето

Албания и Черна гора се оказаха под вода заради кризата с времето. Наводнения по крайбрежието на двете държави отнеха животи, нанесоха щети за милиони и поставиха за пореден път въпросите за климата. А учените съветват, вместо да си купуваме гумени ботуши и гръмоотводи, да започнем да вземаме по-активно отношение по въпроса — как да направим околната среда по-здравословна. Преди природата съвсем да се развилнее и да ни накаже заради бездействието.

Черна гора премина през малък ад вчера. Буря и силен дъжд предизвикаха редица проблеми, особено по крайбрежието и големи градове като Подгорица, Цетине и други. Разрушени са пътища, образувани са свлачища, а заради бурята и силния вятър са се образували и огромни вълни по крайбрежието. Седем души са били спасени от бреговата охрана, след внезапно разразилата се буря. Подобна е била ситуацията и в други райони на Черна гора, но също и в Албания.

Ужасната буря, която удари крайбрежието на Албания е отнела живота на двама души. 14 души са спасени, а заради вълните в Дуръс младеж и жена на 50 години са починали, след като са били извадени в тежко състояние от водата.

Албанската полиция е спасила 14 души, включително и 9 чешки туристи, които са били блокирани в лагуна. Оказана им е първа помощ на място и всички те са в стабилно състояние, пише tocka.com

5 души са прехвърлени в местни болници, но няма риск за живота им. Спасени са и още двама души, както и едно дете. Албанската полиция предупреди туристите да бъдат внимателни, а заради неспокойното море, морският трафик е забранен.

Албания и Черна гора сн. Фейсбук
Албания и Черна гора сн. Фейсбук

Подобно опасно време не се очаква на Балканите, но заради високите температури през последните дни не са неочаквани и кратки летни бури. Въпреки това необичайните явления като порои, торнадо, смерч, наводнения и други, са ясен знак, че ако не се вземат мерки за климата, природата може да се разгневи сериозно.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.