Южна Корея атакува руски изтребител в Японско море (Токио протестира срещу атаката)

Гласувайте за статията

Южна Корея и Русия в криза, Токио в паника от война в Азия

Кризата в Персийския залив изглежда няма да е единствената, която набира скорост. В разгара на лятото пилоти от Южна Корея на два пъти са стреляли по руски изтребител, защото е навлязъл във въздушното пространство на страната.

Южнокорейски бойни самолети на два пъти са отправяли предупредителни изстрели срещу руския военен самолет, който е нарушил въздушното пространство на страната. Новината бе оповестена от ДПА, а от руското външно министерство заявиха, че не имало нарушения по време на полет над Японско море. Според тях самолетът ТУ 95МС летял съгласно договорения план. И в пълно съответствие с международното право. Като е бил на 25 километра отстояние от остров Токто.

От министерството също така заявиха, че не за първи път корейски самолети пречат на руските полети. И отрекоха да е имало стрелба по техния самолет.

„Нямаше никакви предупредителни изстрели. Ако руските пилоти са чувствали заплаха за своята безопасност, те щяха да отговорят“, казват още от Москва.

От Сеул не са съгласни. „Самолетът напусна въздушното пространство на Южна Корея след предупредителните изстрели, но след това се върна обратно и повторно го наруши“, каза представител на министерството, настоял да остане анонимен. Той твърди, че е имало три руски самолета, които са влезли във въздушното пространство на Корея, при това придружени от три китайски самолета. Не е известно обаче, дали това е направено преднамерено или просто е било случайно отклонение, пише a1on.mk.

В спора между Москва и Сеул се намеси и Япония. Външният министър изпрати протестна нота и до двете страни с настояване да не се извършват военни действия на морска, въздушна или земна територия на Япония.

Криза в Азия, от Сеул стрелят по руски самолети над Японско море сн. Флагман

Криза в Азия, от Сеул стрелят по руски самолети над Японско море сн. Флагман

„Такива действия над нашата територия са абсолютно недопустими“, заявиха от правителствения кабинет в Токио. Предстои трите страни да изяснят ситуацията. И да постигнат разумно споразумение. Със сигурност никой не иска още една криза в района. Особено след случващото се с Иран.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар