Възстановяването на Нотр Дам – твърде опасно (Нови разкрития за пожара)

Гласувайте за статията

Възстановяването на Нотр Дам може и да не стане за 5 години

Френският архитект Филип Вилньов заяви днес, че парижката катедрала Нотр Дам, която през април бе обхваната от огромен пожар и едва не се срути, все още не е достатъчно обезопасена за възстановяване.

По думите му, комплексът е много рисков и трябва да се изчака, като се изготви подробен план за нейното реставриране. В противен случай може да се стигне до нови инциденти и по-сериозни проблеми.

Вилньов, който е главен архитект на Париж, отговарящ за исторически паметници, даде доста критично мнение. По-рано вчера, той, заедно с френския министър на културата Франк Риестер обиколил катедралата, която президентът Еманюел Макрон иска да възстанови за пет години.

„Още има места в катедралата, които изискват допълнително подсигуряване“, каза архитектът.

Той също така изрази настойчиво желание, комплексът да бъде напълно обезопасен, преди да започнат реконструкциите, пише tocka.com.mk.

Риестер заяви, че безопасността и качеството на реставрацията на сградата са по-важни от спазването на срока за възстановяването. И ако парижани трябва да чакат заради това, че ремонтът няма да приключи до 2024-та, ще почакат.

Катедралата Нотр Дам е един от най-известните културни паметници на планетата. Това средновековно здание е шедьовър на готическата архитектура. Църквата се намираше в сърцето на Париж, край река Сена и бе главна туристическа атракция в града. За нещастие, на 15 април тази година тя бе обхваната от пожар, който пожарникарите успяха да потушат едва след няколко часа. Огънят първо обхвана тавана и част от покрива. По-късно рухна и кулата, която бе държана от четири стълба, на височина от 93 метра.

Катедралата Нотр Дам след пожара -сн. CBS/You Tube

Катедралата Нотр Дам след пожара -сн. CBS/You Tube

Френският президент Еманюел Макрон обеща до 5 години Париж да си върне своята „Света Богородица“. В същото време в цяла Европа бяха подети кампании за набиране на средства за възстановяване на катедралата. Едва ли има друг паметник в света, който така да е обединявал хората в едни толкова смутни времена.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар