Геноцидът от Лидице – едно от най-жестоките престъпление на Хитлер през войната

Гласувайте за статията

Паметник в Лидице, Чехия напомня защо Втората световна война никога не трябва да се повтаря

Ако ви се отдаде възможност да пътувате до Чехия, непременно посетете едно малко селце там — Лидице. В центъра на живописния парк ще имате редкия шанс да разгледате една уникална скулптура на деца. 82 на брой, всичките изваяни в естествен ръст, с невероятно живи лица.

Паметникът не е там случайно, децата също — той е символ за едно от най-ужасните престъпления на Втората световна война. И напомняне, защо всъщност тя никога не трябва да се повтаря като трета.

Втората световна война отнема живота на повече от 50 до 85 милиона души. Заради една измислена идеология и болните фантазии на един луд, Европа губи някои от най-гениалните си учени, изследователи и интелектуалци. Но сред най-жестоките престъпления извършени през войната е геноцидът на село Лидице, намиращо се по онова време на територията на република Чехословакия.

Хитлер жестоко се разплаща с жителите на селото. А причината е убийство на немския протектор Райнхард Хайдрих, който умира шест дни преди инвазията на нацистите, убит от диверсанти. Решен да смаже бунта в зародиш, Хитлер извърша едно от най-масовите кланета в Чехия. Всички мъже от Лидице биват убити. Жените са отведени в концентрационни лагери и погубени там. Жертвите са 173 мъже и 184 жени. Най-жестоко обаче Хитлер се отнася с децата. 88 деца, които живеят в селото са отведени. 6 от тях, които приличат на арийци са германизирани, а останалите 82 са екзекутирани в газовите камери на лагера Хилми, пише tocka.com.mk. В селото са върнати само техните бронзови скулптури.

Нека никога не се забрави…

Престъплението в Лидице оставя тежка следа в историята на Чехия, но докосва дълбоко и сърцето на скулптурката и учител по изкуство Мария Учитилова Кучова. През 1969 година тя решава да изработи бронзова композиция с децата, за да не се забрави никога престъплението на Хитлер.

Нужни са й повече от 20 години, за да изработи 82-те скулптури на децата в естествен ръст. Мнозина й помагат — първо със снимки и истории, а след това събират и пари в помощ на работата й. За съжаление тя не успява да завърши проекта си — през 1989 година умира, но съпругът й Джей Ви Хампъл решава да продължи работата й. Мария е завършила три скулптури, а останалите са от гипс. До 1995 година той успява да изработи още 30, а през 2000 година е монтирана и последната статуя на дете върху монумента.

Паметникът с децата от Лидице - за да не се забравя едно от най-ужасните престъпления на Хитлер сн. wikipedia.org

Паметникът с децата от Лидице – за да не се забравя едно от най-ужасните престъпления на Хитлер сн. wikipedia.org

 

Старото Лидице никога не се възстановява. За да накаже селяните Хитлер извърша наистина безпощадни действия. Той си отмъщава не само за Хайдрих, но и за това, че един местен селянин се е включил в чешката армия, а след това е станал част и от английската съпротива. За да покаже колко суров може да бъде, фюрерът не само избива жените, мъжете и децата. Той нарежда да се разрушат и разорат гробищата, църквата и рибарникът да се разрушат и затрупат. От селото не остават камък върху камък — всичко е разрушено. След края на войната Лидице е съградено отново. Но не на същото място, а наблизо. За да се помни и никога да не се забравя какво причиняват войните…

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар